HazCom eksiklikleri aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir:
* Çalışanlara güvenlik veri sayfalarına (SDS'ler) erişim sağlanamaması. SDS'ler, tehlikeli kimyasallar hakkında kapsamlı bilgi sağlayan ayrıntılı belgelerdir. İşverenlerin işyerlerindeki tüm tehlikeli kimyasallara ilişkin SDS'leri bulundurmaları ve bunları çalışanların kolayca erişebileceği hale getirmeleri gerekmektedir.
* Çalışanlara HCS konusunda eğitim verilmemesi. Çalışanların tehlikeli kimyasallarla çalışmaya başlamadan önce HCS konusunda eğitilmesi gerekir. Bu eğitim, HCS gereklilikleri, işyerindeki tehlikeli kimyasallar ve çalışanların kendilerini tehlikeli kimyasallara maruz kalmaktan korumak için almaları gereken önlemler hakkında bilgileri içermelidir.
* Tehlikeli kimyasalların doğru şekilde etiketlenmemesi. Tehlikeli kimyasallar, kimyasalın kimliği, fiziksel ve kimyasal özellikleri ve sağlık üzerindeki etkileriyle etiketlenmelidir. Etiket ayrıca kimyasalın güvenli bir şekilde nasıl kullanılacağına ilişkin talimatları da içermelidir.
* Yazılı bir HazCom programının geliştirilip uygulanamaması. İşverenlerin, HCS gerekliliklerine nasıl uyacaklarını açıklayan yazılı bir HazCom programı geliştirmeleri ve uygulamaları gerekmektedir. Bu program, tehlikeli kimyasalların tanımlanması ve değerlendirilmesi, çalışanların HCS konusunda eğitilmesi, tehlikeli kimyasalların etiketlenmesi ve çalışanların SDS'lere erişiminin sağlanmasına yönelik prosedürleri içermelidir.
HazCom eksiklikleri çalışanların sağlığı ve güvenliği açısından ciddi risk oluşturabilir. İşverenler, HCS gerekliliklerine uyarak çalışanlarının tehlikeli kimyasallara maruz kalmasının önlenmesine ve kaza ve yaralanma riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.