1. Kalp durmasının erken tanınması:
Kalp durması, kalp fonksiyonunun, nefes almanın ve bilincin ani kaybıdır. CPR'nin hemen başlatılabilmesi için kalp durmasının mümkün olan en kısa sürede fark edilmesi önemlidir. Kalp durması belirtileri şunları içerir:
- Tepkisizlik:Kişi hareket etmiyor veya titreme veya bağırma gibi uyaranlara yanıt vermiyor.
- Solunum yok:Kişi nefes almıyor veya yalnızca nefesi kesiliyor.
- Nabız yok:Kişinin nabzı yoktur veya nabız çok zayıf veya düzensizdir.
2. Erken CPR
CPR (kardiyopulmoner resüsitasyon), tıbbi yardım gelene kadar beyne ve diğer hayati organlara kan ve oksijen akışının sürdürülmesine yardımcı olabilecek hayat kurtarıcı bir tekniktir. Kalp durmasından sonra mümkün olan en kısa sürede CPR'ye başlanmalıdır. CPR'nin adımları şunlardır:
- Yanıt verip vermediğini kontrol edin:Kişiyi yavaşça sallayın ve "İyi misiniz?" diye bağırın. Kişi tepki vermiyorsa yardım çağırın.
- Göğüs kompresyonlarına başlayın:Bir elinizin topuğunu kişinin göğüs kemiğine, meme uçlarının arasına yerleştirin. Diğer elinizi birinci elin üzerine koyun ve parmaklarınızı birbirine geçirin. Göğüste yaklaşık 3,8 ila 5 cm (1,5 ila 2 inç) aşağı doğru bastırarak, dakikada 100 ila 120 kompresyon oranında göğüs kompresyonları uygulayın. Kompresyonlar arasında göğsün geri çekilmesine izin verin.
- Kurtarma nefesi verin:Kişinin burnunu sıkıştırın ve ağzınızın tamamını ağzınızla kapatın. Her biri yaklaşık 1 saniye süren iki nefes verin. Göğsün yükselip alçalmasını izleyin.
- Aşağıdakilere kadar CPR'ye devam edin:Kişi nefes almaya başlayana, AED (Otomatik Harici Defibrilatör) mevcut olana veya profesyonel tıbbi yardım gelene kadar.
3. Erken defibrilasyon:
Defibrilasyon, kalbin normal ritmini yeniden sağlamak için elektrik şoku kullanan bir prosedürdür. AED, defibrilasyon şoku vermek için kullanılabilen taşınabilir bir cihazdır. AED'ler okullar, ofisler ve alışveriş merkezleri gibi birçok halka açık yerde mevcuttur. AED mevcutsa, CPR'ye başladıktan sonra mümkün olan en kısa sürede kullanılmalıdır.
4. Gelişmiş bakıma erken erişim:
Kardiyak arest için ileri bakım, epinefrin ve amiodaron gibi ilaçları ve entübasyon ve mekanik ventilasyon gibi diğer müdahaleleri içerir. Kişinin hayatta kalma şansını artırmak için bu müdahaleler kalp durmasından sonra mümkün olan en kısa sürede sağlanmalıdır.