- Hormonal dengesizlikler: Yumurtlamanın gerçekleşmesi için folikül uyarıcı hormon (FSH) ve luteinizan hormon (LH) gibi belirli hormon seviyeleri gereklidir. Bu seviyeler çok düşük veya çok yüksekse yumurtlama gerçekleşmeyebilir.
- PCOS (Polikistik Over Sendromu) PKOS doğurganlık çağındaki kadınları etkiler ve düzensiz yumurtlama ve kısırlığın yaygın bir nedenidir. PKOS'lu kadınların yumurtalıklarında kistler olabilir ve yumurtalıkların olması gerektiği gibi yumurta salmasını engelleyen bazı hormonların seviyeleri çok yüksek olabilir.
-Hipotalamik işlev bozukluğu :Hipotalamus, adet döngüsünün düzenlenmesinde rol oynayan beynin bir parçasıdır. Hipotalamus düzgün çalışmıyorsa, FSH ve LH'yi serbest bırakmak için hipofiz bezine gerekli sinyalleri gönderemeyebilir ve bu da anovulasyona yol açabilir.
- Hiperprolaktinemi: Bu durum kanda çok fazla prolaktin olduğunda ortaya çıkar. Prolaktin, doğum yapan kadınlarda süt üretimini uyaran bir hormondur ancak emzirmeyen kadınlarda yumurtlamayı da engelleyebilir.
- Tiroid sorunları: Hem hipotiroidizm (az aktif tiroid) hem de hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid) yumurtlamayı etkileyebilir.
- Kilo sorunları: Çok fazla kilolu veya çok zayıf olmak hormon seviyelerini etkileyebilir ve yumurtlama bozukluğuna yol açabilir.
- İlaçlar: Oral kontraseptifler, kemoterapi ve diğer bazı ilaçlar gibi bazı ilaçlar yumurtlamayı engelleyebilir.
- Erken yumurtalık yetmezliği: Bu durum, yumurtalıkların 40 yaşından önce normal şekilde çalışmayı bırakması sonucu ortaya çıkar. Buna genetik faktörler, otoimmün bozukluklar veya kemoterapi veya radyasyon tedavisi gibi bazı tedaviler neden olabilir.
- Stres :Şiddetli duygusal stres, adet döngüsünü ve yumurtlamayı kontrol eden hipotalamus-hipofiz-yumurtalık eksenini etkileyebilir.
- Yaş: Kadınlar yaşlandıkça yumurtalıkların ürettiği yumurtaların kalitesi ve miktarı azalır ve bu da anovülasyona yol açabilir. Menopoza geçiş olan perimenopoz, düzensiz yumurtlamaya neden olabilir.
_Yumurtalama bozukluğundan endişeleniyorsanız, değerlendirme için doktorunuza danışmanız önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, hamile kalma şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir. _