Yumurtlama, yumurtalıkların birinden olgun bir yumurta salındığında meydana gelir. Yumurta, sperm tarafından döllenebileceği fallop tüpüne doğru ilerler. Yumurta döllenmezse adet döneminde parçalanıp dökülecektir.
Verimli pencere, her adet döngüsü sırasında hamileliğin mümkün olduğu zamandır. Bu pencere yumurtlamadan 5 gün önce başlar ve yumurtlamadan 1 gün sonra sona erer. Yani adetinizin 14. gününde yumurtlarsanız doğurganlık pencereniz 9. günden 15. güne kadar olacaktır.
Doğurganlık döneminiz sırasında korunmasız seks yaparsanız hamile kalma şansınız vardır. Ancak yumurtlamadan uzaklaştıkça gebelik şansı azalır. Bunun nedeni, yumurtanın büyük olasılıkla salındıktan sonraki 24 saat içinde döllenmesidir.
Yumurtlamadan sonra korpus luteum oluşur. Bu, rahim zarının kalınlaşmasına yardımcı olan progesteron üreten küçük bir bezdir. Hamilelik oluşmazsa korpus luteum parçalanacak ve progesteron seviyeleri düşecektir. Bu, rahim iç zarının dökülmesine ve adet kanamasının başlamasına neden olacaktır.
Yani yumurtlamanın üzerinden 20 gün geçtiyse hamile olma ihtimaliniz çok düşüktür. Ancak herhangi bir hamilelik belirtisi yaşıyorsanız emin olmak için hamilelik testi yaptırmak her zaman en iyisidir.