Rahim Miyomlarının Gelişimi İçin Risk Faktörleri
Rahim miyomlarının kesin nedeni bilinmemekle birlikte, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli risk faktörleri tespit edilmiştir:
1. Yaş: Rahim miyomlarına yakalanma riski yaşla birlikte artar ve en yüksek görülme sıklığı 30 ila 50 yaşları arasında görülür. Miyomlar 20 yaşın altındaki kadınlarda nadirdir. Yaşa bağlı risk artışının hormonal faktörlerle ilişkili olduğu düşünülmektedir. özellikle üreme yıllarında daha yüksek seviyelerde üretilen ve miyom büyümesini uyaran östrojen ve progesteron.
2. Aile Geçmişi: Ailesinde rahim miyomu öyküsü olan kadınların bu durumu kendilerinin geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bu, miyomlara olası bir genetik yatkınlığı göstermektedir.
3. Irk ve Etnik Köken: Afrikalı Amerikalı kadınların rahim miyomlarına yakalanma olasılığı diğer etnik kökenlerden kadınlara göre daha yüksektir. Bu ırksal eşitsizliğin nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır ancak genetik faktörler, hormonal farklılıklar ve sosyoekonomik eşitsizliklerle ilgili olabilir.
4. Obezite: Obez kadınlarda rahim miyomlarının gelişme riski daha yüksektir. Bu ilişkinin kesin nedeni açık değildir ancak obezite, östrojen ve miyom büyümesini destekleyen diğer hormonların daha yüksek seviyelerine yol açabileceğinden hormonal faktörlerle ilişkili olabilir.
5. Nulliparite: Hiç hamile kalmamış kadınların rahim miyomlarına yakalanma olasılığı çocuk sahibi olan kadınlara göre daha yüksektir. Hamileliğin, muhtemelen hormon seviyelerindeki değişikliklere ve rahim duvarının gerilmesine bağlı olarak miyom büyümesi üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olduğu düşünülmektedir.
6. Adet Faktörleri: Ağır veya uzun süreli adet kanaması gibi belirli adet özellikleri, rahim miyom riskinin artmasıyla ilişkili olabilir.
Erken teşhis ve yönetim semptomları hafifletmeye ve olası komplikasyonları önlemeye yardımcı olabileceğinden, kadınların rahim miyomlarına ilişkin risk faktörlerinin farkında olması önemlidir. Ağır adet kanaması, pelvik ağrı veya sık idrara çıkma gibi rahim miyomunu düşündüren belirtiler yaşıyorsanız değerlendirme ve uygun tedavi için bir sağlık uzmanına başvurmanız önerilir.