Vücudun bir kısmına kan akışında ciddi bir kesinti veya kısıtlama (iskemi) olduğunda, etkilenen dokulara oksijen ve gerekli besinler düzgün şekilde sağlanamaz. Bu yoksunluk hücrelerin ölümüne yol açarak nekroz sürecini başlatır. İlerledikçe, oksijen eksikliği ve bakterilerin varlığı, ayrışmaya ve kötü kokulu, rengi solmuş doku oluşumuna yol açabilir.
Tedavi edilmezse kangrenli doku; enfeksiyonlar, ciddi yaralanmalar, şiddetli donma ve dolaşımı ve dokulara oksijen tedarikini önemli ölçüde bozan bazı damar hastalıkları gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Etkilenen doku, gözle görülür kötü bir kokuyla birlikte renksiz, koyu, siyahımsı veya gri görünebilir.
Gangrenöz doku önemli sağlık riskleri oluşturur ve kan dolaşımı enfeksiyonları, organ yetmezliği ve hatta etkilenen doku genişse amputasyon ihtiyacı gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle acil tıbbi müdahale çok önemlidir. Tedavi tipik olarak antibiyotik kullanımını, ölü veya enfekte olmuş dokunun cerrahi olarak çıkarılmasını (debridman) ve daha fazla yayılmayı ve komplikasyonları önlemek için uygun yara bakımını içerir.