İşte ikili ilişkilerin bazı örnekleri:
* Bir danışman ve müşteri buluşması
* Bir danışman ve eski müşterisinin arkadaş olması
* Birlikte iş yapan bir danışman ve müşteri
* Aynı mahallede yaşayan ve sosyalleşen bir danışman ve danışan
İkili ilişkiler terapötik ilişkiye çeşitli şekillerde zarar verebilir. Birincisi, danışmanın nesnel ve tarafsız bakım sağlamasını zorlaştırabilecek bir çıkar çatışması yaratabilirler. Örneğin, bir danışanla çıkan bir danışmanın zor konularda danışanıyla yüzleşme veya uygun sınırlar koyma olasılığı daha düşük olabilir. İkincisi, ikili ilişkiler danışanın danışmana olan güvenine zarar verebilir. Eğer müşteri, danışmanın kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmediğini hissederse, kişisel bilgilerini açma ve paylaşma olasılıkları daha düşük olabilir. Üçüncüsü, ikili ilişkiler danışanın istismar edilmesine yol açabilir. Eğer bir danışman danışan üzerinde güç sahibi bir konumdaysa, bu gücü danışandan bir şekilde yararlanmak için kullanabilir.
Bazı durumlarda ikili ilişkiler kaçınılmaz olabilir. Örneğin, bir danışman danışanı ile aynı toplulukta yaşıyor olabilir ya da bir arkadaşının arkadaşı olan bir danışanla çalışıyor olabilir. Ancak ikili bir ilişki ortaya çıktığında danışmanın potansiyel riskleri en aza indirecek adımlar atması önemlidir. Bu adımlar şunları içerebilir:
* Danışana ikili ilişkinin açıklanması ve bilgilendirilmiş onam alınması
* Net sınırlar koymak
*Çıkar çatışması yaratabilecek durumlardan kaçınmak
* Danışana rahatsızlık duyması halinde başka bir sağlayıcıdan danışmanlık alma fırsatının sağlanması
İkili ilişkiler genellikle etik dışı kabul edilir ve bundan kaçınılmalıdır. Ancak ikili bir ilişki ortaya çıktığında danışmanın potansiyel riskleri en aza indirecek adımlar atması önemlidir.