HPV ciltten cilde temas yoluyla bulaşabilir ve en yaygın olarak cinsel aktivite yoluyla yayılır. Bununla birlikte, virüs bulaşmış biriyle havlu veya tıraş makinesinin paylaşılması gibi cinsel olmayan temas yoluyla da yayılabilir.
Pap smear, rahim ağzındaki anormal hücreleri tespit etmek için kullanılan bir tarama testidir. Bu test, HPV'nin neden olduğu kanser öncesi ve kanserli değişiklikleri tespit etmek için kullanılabilir. Ancak Pap smear testi vücutta aktif olmayan HPV enfeksiyonlarını her zaman tespit edemeyebilir.
Pap smear testinin uykuda olan HPV enfeksiyonlarını tespit edememesinin birkaç nedeni vardır. İlk olarak Pap smear testi rahim ağzının yalnızca küçük bir alanını örnek alır. Bu, HPV'nin Pap smear ile örneklenmeyen rahim ağzının diğer alanlarında da bulunmasının mümkün olduğu anlamına gelir. İkincisi, Pap smear testi ciltte veya diğer dokularda mevcut olan HPV enfeksiyonlarını tespit edememektedir.
Pap smear testi sınırlamalarına rağmen hala rahim ağzı kanseri için önemli bir tarama aracıdır. Düzenli Pap smear testleri, kanser öncesi ve kanserli değişikliklerin en tedavi edilebilir oldukları dönemde erken tespit edilmesine yardımcı olabilir.
Pap smear'a ek olarak HPV enfeksiyonlarını tespit etmek için kullanılabilecek başka testler de vardır. Bu testler HPV DNA testi ve HPV genotipleme testini içerir. HPV DNA testi vücutta HPV DNA'nın varlığını tespit edebilir ve HPV genotipleme testi mevcut spesifik HPV tipini tanımlayabilir.
Bu testler Pap smear ile tespit edilemeyen HPV enfeksiyonlarını teşhis etmek için kullanılabilir. Ayrıca HPV enfeksiyonlarının seyrini izlemek ve tedavinin gerekli olup olmadığını belirlemek için de kullanılabilirler.