1. Nesnenin türü: Nesnenin büyük miktarda taze, görünür kan içermesi durumunda risk daha yüksektir. İğne, şırınga veya keskin aletler gibi kesiklere veya delinmelere neden olabilecek nesneler, az miktarda kuru kanla temas etmiş olabilecek yüzeylere kıyasla daha büyük risk oluşturur.
2. İletişim türü: Kanın açık bir yarayla, mukoza zarlarıyla (ağız, burun veya gözler gibi) veya hasarlı ciltle teması halinde risk daha yüksektir. Kirlenmiş bir yüzeye dokunmak gibi sağlam ciltle gündelik temas genellikle HIV bulaştırmaz.
3. Zamanlama: Temas kan döküldükten kısa bir süre sonra gerçekleşirse risk daha yüksektir. HIV'in vücut dışında, özellikle de havaya, ısıya veya dezenfektanlara maruz kaldığında uzun süre hayatta kalma olasılığı daha düşüktür.
4. Viral yük: Kanı karışan kişinin viral yükü yüksekse risk daha yüksektir. Viral yük, kanda bulunan HIV miktarını ifade eder. Tedavi edilmeyen veya kontrol edilmeyen HIV enfeksiyonu olan kişilerde viral yük daha yüksek olabilir ve bulaşma riski daha yüksek olabilir.
5. Önleyici tedbirler: Eldiven giymek, uygun kesici alet atık kapları kullanmak ve potansiyel olarak kontamine olmuş ellerle gözlere, buruna veya ağza dokunmaktan kaçınmak gibi uygun önlemler, bulaşma riskini önemli ölçüde azaltabilir.
El sıkışmak veya mutfak eşyalarını paylaşmak gibi gündelik temas yoluyla HIV bulaşmasının son derece nadir olduğunu unutmamak önemlidir. Bulaşma tipik olarak korunmasız cinsel ilişki, iğnelerin veya diğer uyuşturucu malzemelerinin paylaşılması veya kontamine kan veya kan ürünlerinin alınması gibi belirli yüksek riskli davranışlar yoluyla gerçekleşir.
Endişeleriniz varsa veya HIV'e maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, tıbbi tavsiye almanız ve potansiyel maruziyetten sonraki 72 saat içinde maruz kalma sonrası profilaksiyi (PEP) düşünmeniz çok önemlidir. PEP, maruziyetten hemen sonra başlanması durumunda HIV enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olabilecek bir ilaç kürüdür.