|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | HIV AIDS
Sağlığı ve Hastalıkları

AIDS'li bir kişi neden enfeksiyonlarla mücadele etme konusunda AIDS'li olmayan bir kişiye göre daha az başarılıdır?

AIDS'li bir kişi (edinilmiş bağışıklık yetersizliği sendromu), AIDS'li olmayan bir kişiye göre enfeksiyonlarla daha az mücadele edebilir çünkü AIDS'e neden olan virüs olan HIV (insan bağışıklık yetersizliği virüsü), bağışıklık sistemine saldırır ve onu zayıflatır. Bağışıklık sistemi vücudun enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı savunma mekanizmasıdır. Vücudu bakteri, virüs, mantar gibi zararlı mikroorganizmalardan korumak için birlikte çalışan çeşitli hücre, doku ve organlardan oluşur.

HIV'in bağışıklık sistemini nasıl etkilediğini ve enfeksiyonlarla mücadele yeteneğinin azalmasına neden olduğunu aşağıda bulabilirsiniz:

1. CD4+ T Hücresi Tükenmesi:

- HIV öncelikle, yardımcı T hücreleri olarak da bilinen CD4+ T hücreleri adı verilen bir tür beyaz kan hücresini enfekte eder.

- Bu hücreler, enfekte hücreleri tanımlayıp ortadan kaldırarak ve diğer bağışıklık sistemi bileşenlerini tetikleyerek bağışıklık tepkisinin koordine edilmesinde çok önemli bir rol oynar.

- HIV, CD4+ T hücrelerinde çoğaldıkça onları yok eder ve sayılarının azalmasına neden olur.

2. Bozulmuş Bağışıklık Tepkisi:

- CD4+ T hücrelerinin tükenmesi, vücudun istilacı patojenleri tanıma ve bunlara karşı etkili bir bağışıklık tepkisi oluşturma yeteneğini zayıflatır.

- Yeterli sayıda CD4+ T hücresi olmadığında bağışıklık sistemi enfeksiyonları tespit etme ve ortadan kaldırma konusunda daha az verimli hale gelir.

**3. Azalan Antikor Üretimi:

- CD4+ T hücreleri, antikor üreten B hücrelerini aktive etmek için gereklidir.

- Antikorlar, belirli antijenlere (yabancı maddelere) bağlanan ve onları nötralize etmeye yardımcı olan proteinlerdir.

- Daha az CD4+ T hücresi ile antikor üretimi azalır, bu da bağışıklık tepkisini daha da zayıflatır.

4. Fırsatçı Enfeksiyonlar:

- AIDS'li bireylerin bağışıklık sisteminin zayıflaması, onları çok çeşitli fırsatçı enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir.

- Fırsatçı enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi sağlıklı olan bireylerde genellikle hastalığa neden olmayan mikroorganizmaların neden olduğu hastalıklardır.

- AIDS'li kişilerde yaygın görülen fırsatçı enfeksiyonlar arasında Pneumocystis jirovecii pnömonisi (PCP), kandidiyaz, kriptokokal menenjit ve sitomegalovirüs (CMV) retiniti yer alır.

5. Artan Viral Replikasyon:

- HIV ayrıca diğer virüslerin çoğalmasını da etkileyerek vücutta viral yükün artmasına neden olur.

- Bu artan viral yük, bağışıklık fonksiyonunu daha da tehlikeye atar ve kişiyi enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirir.

Özetle, AIDS'li bir kişide CD4+ T hücrelerinin tükenmesi ve bağışıklık tepkilerinin bozulması nedeniyle zayıflamış bir bağışıklık sistemi vardır. Sonuç olarak, enfeksiyonlarla daha az mücadele edebiliyorlar ve fırsatçı enfeksiyonlara daha yatkın oluyorlar, bu da morbidite ve mortalitenin artmasına neden oluyor.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]