|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | hipoglisemi
Sağlığı ve Hastalıkları

Glikoaminoglikanlar nedir?

Glikoaminoglikanlar (GAG'ler), hayvan dokularının hücre dışı matrisinde bulunan bir grup uzun, dallanmamış polisakkarittir. Her biri bir heksozamin (N-asetilglukozamin veya N-asetilgalaktozamin gibi) ve bir üronik asitten (glukuronik asit veya iduronik asit gibi) oluşan tekrarlanan disakkarit birimlerinden oluşurlar. GAG'lar oldukça hidrofiliktir ve büyük miktarlarda su tutabilirler, bu da hücre dışı matrisin elastikiyetine ve yastıklama özelliklerine katkıda bulunur. Ayrıca hücre sinyallemesinde, farklılaşmasında ve yapışmasında önemli roller oynarlar.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç farklı GAG türü vardır:

* Hyaluronik asit En bol bulunan GAG'dır ve tüm dokuların hücre dışı matrisinde bulunur. Hücreler arasındaki sıvı dolu boşluktan sorumludur ve yapısal destek sağlar.

* Kondroitin sülfat Kıkırdak ve diğer bağ dokularında bulunur. Bu dokuların yapısal bütünlüğünün korunmasına yardımcı olur ve basıya karşı direnç sağlar.

* Dermatan sülfat Deride, tendonlarda ve kan damarlarında bulunur. Hücre sinyallemesinde ve farklılaşmasında rol oynar.

* Heparan sülfat Hücre zarında ve hücre dışı matriste bulunur. Hücre yapışmasında, büyüme faktörünün bağlanmasında ve kan pıhtılaşmasında rol oynar.

* Keratan sülfat Korneada ve diğer göz dokularında bulunur. Gözün dehidrasyondan ve hasardan korunmasına yardımcı olur.

GAG'lar hayvan dokularının düzgün çalışması için gereklidir. Yapısal destek, yastıklama ve hücre sinyali sağlarlar. GAG sentezinin veya bozulmasının düzensizliği artrit, osteoporoz ve kanser dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır