* Demir eksikliği: Demir, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan protein olan hemoglobinin yapımı için gerekli bir mineraldir. Bir kişi yeterince demir almazsa vücudu yeterli miktarda hemoglobin üretemez ve bu da anemiye yol açar.
* B12 Vitamini eksikliği: Kırmızı kan hücrelerinin yapımı için de B12 vitaminine ihtiyaç vardır. Bu vitaminin eksikliği anemiye neden olabilir.
* Folat eksikliği: Folat, kırmızı kan hücreleri üretmek için gereken başka bir besindir. Folat eksikliği anemiye yol açabilir.
* Kronik hastalıklar: Kanser, böbrek hastalığı ve romatoid artrit gibi bazı kronik hastalıklar anemiye neden olabilir.
* İlaçlar: Kemoterapi ve antiinflamatuar ilaçlar gibi bazı ilaçlar yan etki olarak anemiye neden olabilir.
* Adet: Adet dönemleri ağır geçen bazı kadınlar, her ay çok fazla kan kaybettikleri için anemi yaşayabilirler.
Anemi belirtileri durumun ciddiyetine bağlı olarak değişebilir. Hafif anemi, yalnızca yorgunluk ve halsizlik gibi hafif semptomlara neden olabilir. Daha şiddetli anemi, nefes darlığı, baş dönmesi ve göğüs ağrısı gibi daha ciddi semptomlara neden olabilir.
Anemi tedavisi nedene bağlıdır. Çoğu durumda anemi, demir açısından zengin gıdalar tüketmek veya takviye almak gibi diyette değişiklikler yapılarak düzeltilebilir. Bazı durumlarda ilaç tedavisi veya kan nakli gerekebilir.
Anemi ciddi bir durum olabilir ancak genellikle tedavi edilebilir. Anemi olabileceğinizi düşünüyorsanız teşhis ve tedavi için bir doktora görünmeniz önemlidir.