- Sıtma: Sıtma, enfekte dişi Anofel sivrisineklerinin ısırıkları yoluyla bulaşan bir parazitin neden olduğu ciddi ve bazen ölümcül bir hastalıktır. Sıtmanın belirtileri arasında ateş, titreme, baş ağrısı, kas ağrıları ve yorgunluk yer alır.
- Dang humması: Dang humması, ateşe, baş ağrısına, kas ağrılarına, eklem ağrısına ve kızarıklığa neden olabilen sivrisinek kaynaklı bir viral enfeksiyondur. Bazı durumlarda dang humması, dang hemorajik ateşi adı verilen ve ölümcül olabilen daha şiddetli bir forma dönüşebilir.
- Sarıhumma: Sarıhumma ateş, sarılık, kanama ve organ yetmezliğine neden olabilen sivrisinek kaynaklı bir viral enfeksiyondur. Sarı humma derhal tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
- Chikungunya: Chikungunya ateşe, eklem ağrısına, baş ağrısına, kas ağrılarına ve kızarıklığa neden olabilen sivrisinek kaynaklı bir viral enfeksiyondur. Chikungunya genellikle ölümcül değildir ancak aylarca, hatta yıllarca sürebilen şiddetli eklem ağrısına neden olabilir.
- Zika virüsü: Zika virüsü, ateşe, döküntüye, kas ağrılarına, eklem ağrısına ve göz kızarıklığına neden olabilen sivrisinek kaynaklı bir viral enfeksiyondur. Zika virüsü, hamilelik sırasında virüsle enfekte olan annelerin bebeklerinde de ciddi doğum kusurlarına neden olabiliyor.
- Batı Nil virüsü: Batı Nil virüsü, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, eklem ağrısı, döküntü ve yorgunluğa neden olabilen sivrisinek kaynaklı bir viral enfeksiyondur. Bazı durumlarda Batı Nil virüsü, Batı Nil ensefaliti adı verilen ve ölümcül olabilen daha şiddetli bir forma dönüşebilir.
Uzun kollu ve pantolon giymek, sivrisinek kovucu kullanmak ve sivrisineklerin yoğun olduğu saatlerde içeride kalmak gibi sivrisinek ısırıklarından korunmak için adımlar atmak önemlidir. Ayrıca ayakta duran su kaplarını boşaltıp çimlerinizin kısa kesilmesini sağlayarak evinizin etrafındaki sivrisinek sayısının azalmasına da yardımcı olabilirsiniz.