Tifo ateşi birçok gelişmekte olan ülkede endemiktir ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. 2016 yılında dünya çapında tahmini 11 milyon tifo vakası vardı ve yaklaşık 128.000 ölüm gerçekleşti.
Tifo ateşinin belirtileri
Tifo ateşinin semptomları tipik olarak bakterilere maruz kaldıktan 1-3 hafta sonra gelişir. En yaygın semptomlar şunları içerir:
* Yüksek ateş
* Şiddetli baş ağrısı
* Mide bulantısı
* Kusma
* İshal
* Karın ağrısı
* Tükenmişlik
* Zayıflık
* Kas ağrıları
* Döküntü
Tifo ateşinin komplikasyonları
Tifo ateşi aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli komplikasyonlara yol açabilir:
* Bağırsak delinmesi:Bakterilerin bağırsak duvarını istila edip yırtılmasına neden olması durumunda ortaya çıkabilecek ciddi bir komplikasyondur. Bağırsak delinmesi, karın boşluğunun ciddi bir enfeksiyonu olan peritonite yol açabilir.
* Sepsis:Bakterilerin kan dolaşımına girip tüm vücuda yayılmasıyla ortaya çıkan, yaşamı tehdit eden bir durumdur. Sepsis organ yetmezliğine ve ölüme yol açabilir.
* Ensefalit:Bu, bakterilerin beyni istila edip iltihaba neden olmasıyla ortaya çıkan nadir fakat ciddi bir komplikasyondur. Ensefalit nöbetlere, komaya ve ölüme yol açabilir.
Tifo ateşinin tedavisi
Tifo ateşi antibiyotiklerle tedavi edilir. En sık kullanılan antibiyotikler siprofloksasin, azitromisin ve seftriaksondur. Tedavi genellikle 10-14 gün sürer.
Tifo ateşinin önlenmesi
Tifo ateşini önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:
* Tifoya karşı aşı olmak:Tifo aşısı güvenli ve etkilidir. Endemik bölgelere seyahat edenlere ve endemik bölgelerde yaşayan veya onlarla çalışan kişilere tavsiye edilir.
* Sadece temiz su içmek:Kanalizasyonla kirlenmiş olabilecek kaynaklardan su içmekten kaçının. Suyun içilebilir olup olmadığından emin değilseniz içmeden önce kaynatın.
* Sadece pişmiş yiyecekler yemek:Çiğ veya az pişmiş yiyeceklerden, özellikle et, kümes hayvanları ve yumurta yemekten kaçının.
* Ellerinizi sık sık yıkamak:Yemek yemeden önce ve tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi sabun ve suyla yıkayın.
Bu önlemleri uygulayarak tifoya yakalanma riskinizi azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.