Birisi bulaşıcı bir hastalığa yakalandığında, bulaşıcı ajanı (bakteri veya virüs gibi) solunum damlacıkları (öksürürken veya hapşırırken), tükürük, kan veya diğer vücut sıvılarına saçabilir. Bu enfekte damlacıklar veya sıvılar yüzeylere veya nesnelere düşerse onları kirletebilirler. Bir başkası bu kontamine yüzeylere veya nesnelere dokunduktan sonra yüzüne (göz, burun veya ağız) dokunduğunda, bu kişiye hastalık bulaşabilir.
Elleri sabun ve suyla yıkamak, bu bulaşıcı ajanları ellerden uzaklaştırabilir ve hastalığın yayılma riskini azaltabilir. Sabun, birçok bakteri ve virüsü çevreleyen lipitlerin (yağların) çözülmesine yardımcı olur ve bunların yıkanarak temizlenmesini kolaylaştırır. Su, sabunun ve kalan mikropların durulanmasına yardımcı olur.
El yıkama özellikle enfeksiyon riskinin yüksek olduğu sağlık ortamlarında önemlidir. Hastalar ve personel arasında enfeksiyonların yayılmasını önlemek için sağlık çalışanlarının ellerini sık sık yıkaması gerekmektedir.
Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için günlük yaşamda düzenli el yıkama da önemlidir. Özellikle öksürdükten veya hapşırdıktan sonra, banyoyu kullandıktan sonra, yemek yemeden veya yiyeceklere dokunmadan önce ellerin sık sık yıkanması önerilir. Bu basit adımları izleyerek kendimizi ve başkalarını bulaşıcı hastalıklardan korumaya yardımcı olabiliriz.