- Sıtmaya karşı koruma :Sıtmanın yaygın olduğu bölgelerde, orak hücre özelliğini (orak hücre geni için heterozigot) taşıyan kişilerde ciddi sıtmaya yakalanma riski azalır. Bunun nedeni orak şeklindeki kırmızı kan hücrelerinin sıtma paraziti Plasmodium falciparum tarafından enfekte olma olasılığının daha düşük olmasıdır. Heterozigot bireyler, fonksiyonel hemoglobin üreten bir normal gen kopyasına ve orak hemoglobin için bir gen kopyasına sahiptir; bu da onlara normal hemoglobin seviyelerini ifade ederken sıtmaya karşı bir miktar koruma sağlamalarına olanak tanır.
- Ciddi komplikasyonlar :Öte yandan, orak hücre hastalığı olan bireyler (orak hücre geni için homozigot olan) sıtmanın ciddi formlarına karşı oldukça duyarlıdır. Orak şeklindeki kırmızı kan hücreleri küçük kan damarlarını tıkayarak doku hasarı, organ yetmezliği ve ciddi anemi gibi komplikasyonlara yol açabilir. Orak hücre hastalığında fonksiyonel hemoglobin eksikliği aynı zamanda bağışıklık sisteminin sıtma enfeksiyonuyla savaşma yeteneğini de bozar.
Özetle, orak hücre özelliği ciddi sıtmaya karşı koruyucu bir avantaj sağlar, ancak orak hücre hastalığı olan bireyler bunun ciddi komplikasyonlarına karşı daha savunmasızdır.