Hastalığın yayılmasını kontrol etme ve önleme çabaları öncelikle sıkı gözetimi, erken teşhisi, etkilenen hayvanların itlafını ve hayvan yemi üzerinde sıkı kontrolü, özellikle de kontamine et ve kemik unu kullanımından kaçınmayı içerir. Yem endüstrisinin sıkı düzenlemeleri ve izlenmesi, maruz kalma ve bulaşma riskini en aza indirmek için çok önemlidir.
İnsanlar için Deli Dana Hastalığını önlemenin birincil yolu, katı gıda güvenliği önlemleri ve düzenlemeleridir. Bu, yüksek riskli büyükbaş hayvan malzemelerinin insan besin zincirinden yasaklanmasını, katı hayvan ithalat düzenlemelerini ve potansiyel olarak kontamine olmuş malzemelerin tüketimini önlemek için et ve hayvan ürünlerinin dikkatli bir şekilde izlenmesini ve denetlenmesini içerir.
Sağlık kuruluşları, bu önleyici tedbirleri uygulayarak, insanların Deli Dana Hastalığından sorumlu bulaşıcı ajana maruz kalma ve enfeksiyon riskini en aza indirmeyi amaçlamaktadır. Devam eden araştırmalar hastalığın anlaşılmasını derinleştirmeye ve potansiyel tedavi seçeneklerini keşfetmeye odaklanıyor, ancak şu anda sığırlarda veya insanlarda hastalığa yönelik herhangi bir tedavi veya etkili tedavi mevcut değil.