- Bakteriler :Zatürre, tüberküloz ve gıda zehirlenmesi gibi enfeksiyonlara neden olabilen organizmalar.
- Virüsler :Canlı organizmaların hücrelerini istila eden ve çoğalan, grip, kızamık ve AIDS gibi hastalıklara yol açan ajanlar.
- Mantarlar :Ayak mantarı, saçkıran ve Candida dahil, mikoz olarak bilinen enfeksiyonlara neden olabilen organizmalar.
2. Genetik bozukluklar:
- Kalıtsal genetik bozukluklar :Kistik fibroz ve orak hücreli anemi gibi ebeveynlerden yavrulara geçen genetik materyaldeki mutasyonların neden olduğu hastalıklar.
- Edinilmiş genetik bozukluklar :Belirli kanser türleri gibi kendiliğinden ortaya çıkan genetik mutasyonlardan kaynaklanan hastalıklar.
3. Çevresel faktörler:
- Hava kirliliği :Partikül madde, ozon ve nitrojen dioksit gibi kirleticilere maruz kalmak solunum yolu hastalıkları, kalp hastalıkları ve kanser riskini artırabilir.
- Su kirliliği :Kirlenmiş su kaynakları ishal, kolera ve tifo gibi bulaşıcı hastalıkları taşıyabilir.
- Kimyasala maruz kalma :Tarımda, sanayide ve ev ürünlerinde kullanılan kimyasallar zehirlenmelere, alerjilere ve kronik hastalıklara neden olabilir.
4. Beslenme eksiklikleri:
- Yetersiz beslenme :Yeterli kalori ve besin eksikliği, kwashiorkor, beriberi ve iskorbüt gibi hastalıklara yol açar.
- Mikro besin eksiklikleri :Demir eksikliği anemisi, guatr ve raşitizm gibi temel vitamin, mineral veya eser element eksiklikleri.
5. Yaşam tarzı faktörleri:
- Tütün içmek :Akciğer kanseri, kalp-damar hastalıkları ve solunum problemleri riskini artırır.
- Alkolün kötüye kullanımı :Aşırı alkol tüketimi karaciğere, kalbe, beyne ve diğer organlara zarar verebilir.
- Sağlıksız beslenme :Doymuş ve trans yağlar, şeker ve tuz bakımından yüksek diyetler obezite, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi rahatsızlıklara katkıda bulunur.
- Fiziksel aktivite eksikliği :Hareketsiz yaşam tarzları, kronik hastalıkların ve genel olarak kötü sağlık olasılığını artırabilir.
6. Otoimmün hastalıklar:
- Vücudun bağışıklık sisteminin yanlışlıkla kendi dokularına saldırarak iltihaplanma ve doku hasarına yol açtığı hastalıklar. Örnekler arasında romatoid artrit, lupus ve multipl skleroz yer alır.