Deri insan vücudunun en büyük organıdır ve dış çevreye karşı bariyer görevi görür. Bununla birlikte, kan yoluyla bulaşan patojenlerin vücuda girmesine izin veren açıklıklar yaratabilen dermatit ve akne gibi durumlar nedeniyle tehlikeye girebilir.
Kan yoluyla bulaşan patojenler, kan dolaşımına girdiklerinde hastalığa neden olabilen mikroorganizmalardır. Enfekte kan veya meni, vajinal sıvı veya anne sütü gibi diğer vücut sıvılarıyla temas yoluyla bulaşabilirler.
En yaygın kan yoluyla bulaşan patojenlerden bazıları şunlardır:
* Hepatit B virüsü (HBV)
* Hepatit C virüsü (HCV)
* İnsan bağışıklık yetersizliği virüsü (HIV)
* Frengi
* Belsoğukluğu
* Klamidya
Dermatit ve sivilce, deride çatlaklar oluşturarak bu mikroorganizmaların vücuda girmesine izin vererek kan yoluyla bulaşan patojenlerin neden olduğu enfeksiyon riskini artırabilir. Ek olarak, dermatit veya aknesi olan kişilerin, iğneleri paylaşmak veya korunmasız cinsel ilişkiye girmek gibi kendilerini enfeksiyon riskine sokan davranışlarda bulunma olasılıkları daha yüksek olabilir.
Dermatit veya sivilceniz varsa, kendinizi kanla bulaşan patojenlerden korumak için gerekli adımları atmanız önemlidir. Bu adımlar şunları içerir:
* Enfekte kan veya diğer vücut sıvılarıyla temastan kaçınmak
* Seks sırasında prezervatif kullanmak
* HBV ve HCV'ye karşı aşı yaptırmak
* Ellerinizi sık sık yıkamak ve açık yaraları kapatmak gibi iyi hijyen uygulamaları
Kan yoluyla bulaşan bir patojene maruz kaldığınızı düşünüyorsanız hemen bir doktora görünmeniz önemlidir. Erken teşhis ve tedavi ciddi komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.