|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Enfeksiyon Hastalıkları
Sağlığı ve Hastalıkları

Bakteriyi konağın bağışıklık sisteminden koruyan nedir?

Bakterinin kendisini konağın bağışıklık sisteminden korumak için çeşitli mekanizmaları vardır:

1. Kapsül :Bazı bakteriler hücre duvarını çevreleyen bir polisakkarit tabakası olan bir kapsül üretir. Kapsül, bakterinin bağışıklık hücreleri tarafından fagosite edilmesini önlemeye yardımcı olur.

2. Hücre duvarı :Bakteriyel hücre duvarı, hücreyi ozmotik basınçtan ve parçalanmadan koruyan sağlam ve sert bir yapıdır. Aynı zamanda bağışıklık reseptörlerine bağlanarak onların bakteriyi tanımasını engelleyen moleküller de içerir.

3. Flagella ve pili :Flagella ve pili, bakterinin yüzeyinde bulunan, hareket etmesine ve yüzeylere tutunmasına yardımcı olan yapılardır. Ayrıca bakterinin, bağışıklık hücrelerinden uzaklaşmasına veya yarıklarda saklanmasına izin vererek, konakçının bağışıklık sisteminden kaçmasına da yardımcı olabilirler.

4. Toksinler :Bazı bakteriler, konakçı hücrelere zarar verebilecek moleküller olan toksinler üretir. Toksinler bağışıklık hücrelerini öldürebilir veya devre dışı bırakabilir, böylece bakterinin enfeksiyon oluşturmasını kolaylaştırır.

5. Enzimler :Bakteriler, antikorları ve diğer bağışıklık moleküllerini parçalayan enzimler üretebilir, bu da onların bakteriye saldırmada daha az etkili olmasını sağlar.

6. Biyofilmler :Bazı bakteriler, bir yüzeye yapışan bakteri toplulukları olan biyofilmler oluşturabilir. Biyofilmlerin bağışıklık hücrelerinin nüfuz etmesi zordur ve bakterileri antibiyotiklerden ve diğer antimikrobiyal ajanlardan koruyabilirler.

7. Hücre içi hayatta kalma :Bazı bakteriler, bağışıklık sisteminden korunarak konakçı hücrelerin içinde hayatta kalabilirler.

8. Bağışıklıktan kaçan moleküller :Bazı bakteriler, konakçı proteinlerini taklit ederek veya bağışıklık reseptörlerine bağlanıp işlevlerini bloke ederek, konakçının bağışıklık tepkisine müdahale edebilen moleküller üretir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır