|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Enfeksiyon Hastalıkları
Sağlığı ve Hastalıkları

Aşılama kişinin hastalığa yakalanmasını nasıl önler?

Aşılama, vücudun bağışıklık sistemini virüs veya bakteri gibi spesifik bir patojene karşı antikor üretmesi için uyararak çalışır. Bir kişiye aşı yapıldığında, patojenin zayıflatılmış veya öldürülmüş bir formunu veya patojenin bir kısmını içeren bir aşı vücuda verilir. Bağışıklık sistemi aşıya, patojene özgü antikorlar üreterek yanıt verir. Bu antikorlar kanda dolaşır ve gelecekte karşılaşılması durumunda patojene saldırmaya ve onu etkisiz hale getirmeye hazırdır.

Aşılanmış bir kişi gerçek patojene maruz kaldığında, bağışıklık sistemi onu hızla tanıyabilir ve hastalığa neden olmadan önce yok edebilir. Bunun nedeni, aşıya yanıt olarak üretilen antikorların patojeni hedeflemek ve nötralize etmek için zaten hazırlanmış olmasıdır. Bunun sonucunda kişi hastalığa yakalanmaktan korunmuş olur.

Aşılama, bireyleri korumanın yanı sıra, nüfusun büyük bir kısmının bir hastalığa karşı bağışık olması durumunda ortaya çıkan sürü bağışıklığının sağlanmasına da yardımcı olabilir. Bu, salgınları önleyebilir ve bebekler veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler gibi aşılanamayan hassas kişileri koruyabilir.

Aşılama, bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en etkili ve güvenli yollarından biridir. Çiçek hastalığı, çocuk felci ve kızamık gibi birçok hastalığın ortadan kaldırılmasına veya kontrol altına alınmasına yardımcı olmuştur. Aşılama halk sağlığının önemli bir parçasıdır ve bireyleri ve toplulukları önlenebilir hastalıklardan korumak için gereklidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır