|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Enfeksiyon Hastalıkları
Sağlığı ve Hastalıkları

İnsanlar mikropların hastalıklara neden olduğunu ne zaman anladılar?

1675-1683:Antonie van Leeuwenhoek Mikroorganizmaları Gözlemliyor

- Hollandalı bilim adamı Antonie van Leeuwenhoek, kendi yaptığı mikroskobu kullanarak gölet suyunda, yağmur suyunda, tükürükte, dışkıda ve diğer örneklerde "hayvancıkları" gözlemledi ve çizdi ve mikroorganizmaları ilk gözlemleyenlerden biri oldu.

1796:Edward Jenner'ın Aşılama Deneyleri

- İngiliz doktor Edward Jenner, hafif bir hastalık olan sığır çiçeği hastalığına maruz kalan sütçü kızların, daha şiddetli olan çiçek hastalığına yakalanmaktan bir şekilde korunduğunu fark etti.

İnek çiçeği kabarcıklarını kullanarak genç bir çocuğu çiçek hastalığına karşı başarıyla aşıladı ve aşılama ilkesini gösterdi.

1847:Ignaz Semmelweis ve Lohusalık Ateşi

- Macar doktor Ignaz Semmelweis, doğumhanelerdeki sağlık personeli için katı el yıkama protokolleri uygulayarak loğusa ateşinden ölümleri neredeyse sıfıra indirdi ve sağlık çalışanlarının ellerinde görünmeyen kirletici maddelerin enfeksiyonlara neden olduğunu öne sürdü.

1857-1862:Louis Pasteur'un Fermantasyon ve Hastalıkla İlgili Mikrop Teorisi

- Fransız bilim adamı Louis Pasteur, mikroorganizmaların fermantasyona neden olduğunu ve ısıtma yoluyla mikroorganizmaların büyümesinin engellenebileceğini gösteren bir dizi deney yaptı. Enfeksiyonların spontan oluşumdan ziyade spesifik organizmalardan kaynaklandığını öne sürdü.

1867-1876:Joseph Lister'in Antiseptik Cerrahisi

- Pasteur'ün çalışmalarından yararlanan İngiliz cerrah Joseph Lister, cerrahi prosedürler sırasında enfeksiyonları önlemek için antiseptik teknikleri tanıttı. Onun yöntemleri ameliyat sonrası enfeksiyonları ve cerrahi ölüm oranlarını önemli ölçüde azalttı.

1876-1884:Robert Koch'un Varsayımları ve Saf Kültür Teknikleri

- Alman doktor Robert Koch, belirli mikroorganizmalar ile belirli hastalıklar arasındaki nedensel ilişkiyi kurmak için Koch'un varsayımları olarak bilinen bir dizi kriter geliştirdi. Ayrıca belirli bakterileri ve bunların bulaşıcı özelliklerini izole etmek ve incelemek için saf kültür tekniklerine de öncülük etti.

1928:Alexander Fleming ve Penisilin

-İskoç biyolog Alexander Fleming, grip virüsü üzerinde çalışırken kazara Penicillium notatum küfünün bakterileri öldürebilecek bir madde ürettiğini keşfetti. Bu bulgu penisilin ve diğer antibiyotiklerin geliştirilmesinin yolunu açtı.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır