Çiçek hastalığının en yaygın yayılma yolları şunlardır:
* Doğrudan iletişim: Çiçek hastalığı, enfekte bir kişinin derisi veya mukozası (örneğin, burun veya ağız içi) başka bir kişinin derisi veya mukozası ile temas ettiğinde yayılabilir. Bu, öpüşme, sarılma veya jilet veya havlu gibi kişisel eşyaların paylaşılması gibi aktiviteler sırasında meydana gelebilir.
* Damlacık iletimi: Çiçek hastalığı, enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında ve başka bir kişi çiçek hastalığı virüsünü içeren solunum damlacıklarını soluduğunda yayılabilir. Bu damlacıklar yüzeylere veya nesnelere de düşebilir ve burada 24 saate kadar hayatta kalabilirler. Başka bir kişi kirlenmiş yüzeye veya nesneye dokunduktan sonra gözlerine, burnuna veya ağzına dokunursa, ona da çiçek hastalığı bulaşabilir.
* Dolaylı iletişim: Çiçek hastalığı, enfekte kişinin kıyafetleri, yatak takımları veya diğer kişisel eşyalarıyla dolaylı temas yoluyla da yayılabilir. Örneğin, enfekte bir kişi kapı tokmağı veya mobilya parçası gibi bir şeye dokunursa ve daha sonra başka bir kişi aynı nesneye dokunursa, o da çiçek hastalığına yakalanabilir.