|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Enfeksiyon Hastalıkları
Sağlığı ve Hastalıkları

Hangi önlemler kan yoluyla bulaşan patojenlere maruz kalma riskinizi en aza indirmenize yardımcı olur?

Birkaç temel önlem, sağlık hizmetlerinde ve diğer ortamlarda kan yoluyla bulaşan patojenlere maruz kalma riskinin en aza indirilmesine önemli ölçüde yardımcı olabilir:

Evrensel Önlemler :

- Tüm kan ve vücut sıvılarına her zaman potansiyel bulaşıcı muamelesi yapın . Bu prensip hayati öneme sahiptir ve enfeksiyon kontrol uygulamalarının temelini oluşturur. Tüm kan ve vücut sıvılarının, gözle görülür şekilde kanla kontamine olup olmadığına bakılmaksızın, kan yoluyla bulaşan patojenleri taşıyabileceğini varsayın.

Kişisel Koruyucu Ekipman (KKD) :

- Kan ve vücut sıvılarıyla çalışırken uygun kişisel koruyucu ekipman (KKD) kullanın. KKD eldivenleri, önlükleri, maskeleri ve göz korumasını içerir. KKD'nin iyi durumda olduğundan ve düzgün şekilde takıldığından emin olun.

El Hijyeni :

- Kapsamlı ve sık el hijyeni uygulayın. Özellikle hastayla temastan, kan veya vücut sıvılarıyla temastan önce ve sonra ve eldivenleri çıkardıktan sonra ellerinizi sabun ve suyla yıkayın veya alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.

Güvenli Çalışma Uygulamaları :

- Kesilmelere, delinmelere veya diğer yaralanmalara neden olabilecek keskin alet veya nesnelerle temastan kaçının. İğnelerin kapağını kapatmayın; bunun yerine iğne kapatma cihazlarını kullanın.

Mühendislik Kontrolleri :

- Kan yoluyla bulaşan patojenlerle temas riskini en aza indirecek şekilde tasarlanmış cihazları ve mühendislik kontrollerini kullanın. Güvenlik açısından tasarlanmış kesici alet kapları, kesici alet imha sistemleri, kendinden kılıflı iğneler ve diğer koruyucu cihazlar mevcut olmalıdır.

Eğitim ve Öğretim :

- Sağlık çalışanlarını ve maruz kalma riski taşıyan diğer kişileri kan yoluyla bulaşan patojenler ve enfeksiyon kontrol uygulamaları konusunda düzenli olarak eğitin ve eğitin. Personelin risklerin farkında olduğundan ve alması gereken önlemleri bildiğinden emin olun.

Raporlama ve Takip :

- Kan veya vücut sıvılarıyla ilgili olası maruz kalma veya yaralanmaları derhal ilgili yetkililere veya amirlere bildirin. Maruziyet sonrası profilaksi ve tıbbi takip için belirlenmiş protokolleri izleyin.

Çevre Temizliği ve Dezenfeksiyonu :

- Kan veya vücut sıvılarıyla kontamine olma potansiyeli olan yüzeyleri ve ekipmanları derhal temizleyin ve dezenfekte edin. Üreticinin talimatlarına uygun olarak uygun dezenfektanları kullanın.

Kesici Aletlerin Doğru Şekilde İmha Edilmesi :

- Kesici aletleri (iğneler, neşterler, serum kateterleri vb.) atmak için özel ve delinmeye dayanıklı kaplar kullanın. Keskin aletleri asla normal atıklarla birlikte atmayın veya emniyetsiz bırakmayın.

Aşılar :

- Sağlık çalışanları ve maruz kalma riski yüksek olan diğer kişiler hepatit B'ye karşı aşı yaptırmayı düşünmelidir.

Bireyler bu önlemleri sıkı bir şekilde takip ederek kan yoluyla bulaşan patojenlere potansiyel maruz kalma riskini önemli ölçüde azaltabilir ve sağlık ve diğer ortamlarda sağlık ve güvenliklerini koruyabilirler.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır