- CLABSI'ler, göğüsteki büyük bir damara yerleştirilen bir tüp olan merkezi bir hatta sahip hastaların kan dolaşımında meydana gelen enfeksiyonlardır.
- CLABSI'lere merkezi hat yoluyla kan dolaşımına giren bakteriler neden olabilir veya kan dolaşımında zaten mevcut olan bakterilerden kaynaklanabilir.
- CLABSI'ler ciddi ve hatta yaşamı tehdit edici olabilir ve hastanın hastanede kalması gereken süreyi uzatabilir.
2. Kateterle ilişkili idrar yolu enfeksiyonları (CAUTI'ler)
- CAUTI'ler, idrarı boşaltmak için mesaneye yerleştirilen bir tüp olan idrar sondası olan hastaların idrar yollarında meydana gelen enfeksiyonlardır.
- CAUTI'lere idrar sondası yoluyla idrar yoluna giren bakteriler neden olabilir veya idrar yolunda zaten mevcut olan bakterilerden kaynaklanabilir.
- İKAZ rahatsız edici ve acı verici olabilir ve ayrıca böbrek enfeksiyonları gibi daha ciddi enfeksiyonlara da yol açabilir.
3. Cerrahi alan enfeksiyonları (CAE'ler)
- CAE'ler cerrahi kesi yerinde meydana gelen enfeksiyonlardır.
- CAE'lere ameliyat sırasında kesiden giren bakteriler neden olabileceği gibi, hastanın cildinde zaten mevcut olan bakterilerden de kaynaklanabilir.
- CAE'lerin şiddeti hafiften yaşamı tehdit edecek düzeye kadar değişebilir ve hastanın hastanede kalış süresini uzatabilir.
4. Ventilatörle ilişkili pnömoni (VAP)
- VAP, nefes almalarına yardımcı olan bir makine olan ventilatöre bağlı olan hastalarda ortaya çıkan bir tür zatürredir.
- VİP, ventilatör tüpü yoluyla akciğerlere giren bakterilerden kaynaklanabileceği gibi, akciğerlerde halihazırda mevcut olan bakterilerden de kaynaklanabilir.
- VAP ciddi olabilir ve hatta yaşamı tehdit edebilir ve hastanın hastanede kalması gereken süreyi uzatabilir.
5. Metisilin dirençli Staphylococcus aureus (MRSA)
- MRSA birçok antibiyotiğe dirençli bir bakteri türüdür.
- MRSA cilt enfeksiyonları, kan dolaşımı enfeksiyonları ve zatürre gibi çeşitli enfeksiyonlara neden olabilir.
- MRSA halk sağlığı açısından büyük bir tehdittir ve tedavisi zor olabilir.