- Yersinia pestis enfekte pireler tarafından bulaşan ölümcül bir hastalık olan vebaya neden olur. Genellikle enfekte bir pire ısırığı yoluyla konakçı organizmaya girdiğinde bakteri hızla çoğalır ve lenfatik sistem ve kan dolaşımına yayılarak ateş, titreme, halsizlik, lenf düğümlerinin şişmesi ve ciddi vakalarda dokularda şişme gibi semptomlara neden olur. hasar, çoklu organ yetmezliği ve hatta ölüm.
- Mycobacterium tuberculosis Esas olarak akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir enfeksiyon olan tüberküloza (TB) neden olur. Enfekte bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşması sırasında havadaki damlacıklar yoluyla bulaşan bakteri, solunum yoluyla vücuda girer. Akciğerlere girdikten sonra hareketsiz, gizli bir aşamaya girebilir veya çoğalmaya başlayıp aktif hastalığa neden olabilir. Aktif TB'nin semptomları arasında uzun süreli öksürük, ateş, yorgunluk, gece terlemesi ve kilo kaybı sayılabilir.
- Salmonella typhimurium Patojenik bakterilerin en iyi bilinen örneklerinden biridir ve gastroenterit gibi gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir. Genellikle kontamine yiyecek veya suyun tüketilmesi yoluyla bulaşır ve bağırsak kanalında kolonileşerek ishal, kusma, karın ağrısı ve ateş gibi semptomlara yol açar.
- Legionella pneumophila potansiyel olarak ölümcül akciğer enfeksiyonuna, Lejyoner hastalığına ve ayrıca daha hafif Pontiac ateşine neden olan parazitik bir bakteridir. Bu bakteri çoğunlukla soğutma sistemleri, duşlar, çeşmeler veya çeşmeler yoluyla kontamine su damlacıklarının solunması yoluyla bulaşır ve yüksek ateş, titreme, kas ağrıları, baş ağrıları ve zatürre dahil ciddi solunum sorunları gibi semptomlara neden olabilir.
- Borrelia burgdorferi Lyme hastalığının etken maddesi. Enfekte kenelerin ısırması yoluyla insanlara bulaşan bakteri, deriye girerek kan dolaşımı yoluyla çeşitli organlara yayılarak ateş, titreme, yorgunluk, baş ağrısı, deri döküntüsü, eklem ağrısı ve nörolojik problemler gibi çok çeşitli semptomlara yol açabilir. bazı durumlarda.