|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Enfeksiyon Hastalıkları
Sağlığı ve Hastalıkları

Hangi bakteriler hastalığa neden olur?

Çok sayıda bakteri türü insanlarda ve diğer canlı organizmalarda çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bazı iyi bilinen hastalığa neden olan bakteriler şunları içerir:

1. Staphylococcus aureus :Bu bakteriler sağlıklı insanların derisinde ve burnunda yaygın olarak bulunur. Ancak cilt enfeksiyonları (örn. impetigo, çıban), solunum yolu enfeksiyonları (örn. zatürre) ve kan dolaşımı enfeksiyonları (örn. sepsis) dahil olmak üzere çeşitli enfeksiyonlara neden olabilirler.

2. Streptococcus pneumoniae :Bu bakteriler genellikle sağlıklı insanların burnunda ve boğazında bulunur. Zatürre, kulak enfeksiyonları (otitis media) ve menenjit (beyin ve omurilik enfeksiyonu) dahil olmak üzere çeşitli enfeksiyonlardan sorumludurlar.

3. Escherichia coli (E. coli) :E. coli bakterisinin belirli türleri gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir. Bu suşlar karın kramplarına, ishale ve ateşe yol açabilecek toksinler üretir. E. coli O157:H7 gibi bazı E. coli türleri, kanlı ishal ve böbrek yetmezliği gibi daha ciddi hastalıklara neden olabilir.

4. Salmonella :Salmonella bakterileri genellikle çiğ et, kümes hayvanları, yumurta ve pastörize edilmemiş sütte bulunur. Kirlenmiş gıdaların tüketimi ishal, ateş ve karın krampları gibi semptomlarla karakterize edilen salmonelloza yol açabilir.

5. Şigella :Shigella bakterileri şiddetli ishal, ateş ve karın krampları ile karakterize bulaşıcı bir hastalık olan şigelloza neden olur. Shigella kontamine gıda, su veya yüzeylerle temas yoluyla yayılır.

6. Mycobacterium tuberculosis :Bu bakteriler öncelikle akciğerleri etkileyen bir solunum yolu hastalığı olan tüberküloza (TB) neden olur. TB, enfekte bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşmasıyla havaya yayılabilir.

7. Klamidya :Chlamydia, Chlamydia trachomatis bakterisinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Rahim ağzı, üretra ve rektumda enfeksiyonlara neden olabilir. Klamidya genellikle gözle görülür semptomlara neden olmaz, ancak tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

8. Neisseria meningitidis :Bu bakteriler menenjit (beyin ve omuriliğin enfeksiyonu) veya kan dolaşımı enfeksiyonu (sepsis) olarak kendini gösterebilen meningokok hastalığına neden olur. Meningokok hastalığı solunum damlacıkları yoluyla yayılır.

9. Helicobacter pylori :Bu bakteri yaygın olarak midede bulunur. Gastrit (mide zarının iltihabı) ve mide ülserlerinin gelişimi ile ilişkilidir.

10. Borrelia burgdorferi :Bu bakteri, enfekte kenelerin ısırması yoluyla bulaşan Lyme hastalığına neden olur. Lyme hastalığı ateş, baş ağrısı, döküntü, eklem ağrısı ve yorgunluk gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.

Bunlar hastalıklara neden olabilecek birçok bakteriden sadece birkaçı. Bakteriyel enfeksiyonları önlemek ve kontrol etmek için uygun hijyen, güvenli gıda işleme ve uygun tıbbi bakım çok önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır