|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Enfeksiyon Hastalıkları
Sağlığı ve Hastalıkları

Sinüzit için Antibiyotikler:Yardımcı Olur mu? Türler, Yan Etkiler ve Daha Fazlası

## Sinüzit için Antibiyotikler:Yardımcı Olur mu?

Sinüzit, alın, burun ve elmacık kemiklerinin arkasında yer alan hava dolu boşluklar olan sinüslerin yaygın bir enfeksiyonudur. Bakteri, virüs veya mantarlardan kaynaklanabilir. Bakteriyel sinüzit genellikle soğuk algınlığı veya grip sonrasında gelişir ve yüzde ağrı ve basınç, burun tıkanıklığı, kalın burun akıntısı ve ateş gibi semptomlara neden olabilir.

Antibiyotikler sıklıkla bakteriyel sinüziti tedavi etmek için reçete edilir, ancak bunların etkinliği konusunda bazı tartışmalar vardır. Bazı çalışmalar antibiyotiklerin sinüzit semptomlarını iyileştirebileceğini gösterirken, diğerleri hiçbir fayda bulamadı.

Tartışmanın bir nedeni bakteriyel sinüzit teşhisinin zor olabilmesidir. Bakteriyel sinüziti kesin olarak teşhis edebilecek tek bir test yoktur ve doktorların semptomlar ve fizik muayene bulgularının birleşimine güvenmesi gerekir. Bu durum yanlış tanıya ve uygunsuz antibiyotik kullanımına neden olabilir.

Tartışmanın bir başka nedeni de antibiyotiklerin bulantı, kusma, ishal ve döküntü gibi yan etkilerinin olabilmesidir. Bazı durumlarda antibiyotikler böbrek hasarı ve karaciğer hasarı gibi daha ciddi yan etkilere de yol açabilir.

Sinüzit için Antibiyotik Türleri

Sinüzit tedavisinde kullanılabilecek çok sayıda farklı antibiyotik türü vardır:

* Amoksisilin-klavulanat (Augmentin) :Bu, bir penisilin antibiyotiği olan amoksisilin ve bir beta-laktamaz inhibitörü olan klavülanattan oluşan bir kombinasyondur. Klavulanat, amoksisilin'in bakteriler tarafından parçalanmasını önlemeye yardımcı olarak beta-laktamaz üreten bazı bakterilere karşı daha etkili olmasını sağlar.

* Sefuroksim (Seftin) :İkinci kuşak sefalosporin antibiyotiktir. Sefalosporinler penisilinlere benzeyen bir antibiyotik sınıfıdır ancak alerjik reaksiyonlara neden olma olasılıkları daha düşüktür.

* Levofloksasin (Levaquin) :Bu bir florokinolon antibiyotiktir. Florokinolonlar çok çeşitli bakterilere karşı etkili olan bir antibiyotik sınıfıdır.

* Azitromisin (Zithromax) :Bu bir makrolid antibiyotiktir. Makrolidler, çok çeşitli bakterilere karşı etkili olan bir antibiyotik sınıfıdır.

Sinüzitte Antibiyotiklerin Yan Etkileri

Sinüzit için antibiyotiklerin en sık görülen yan etkileri şunlardır:

* Mide bulantısı

* Kusma

* İshal

* Döküntü

* Baş ağrısı

* Baş dönmesi

* Tükenmişlik

Bu yan etkiler genellikle hafiftir ve birkaç gün sonra kaybolur. Ancak bazı antibiyotikler böbrek hasarı ve karaciğer hasarı gibi daha ciddi yan etkilere neden olabilir.

Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz

Sinüzit semptomlarınız varsa tanı ve uygun tedavi için bir doktora görünmeniz önemlidir. Sinüzitiniz bakterilerden kaynaklanıyorsa doktorunuz antibiyotik reçete edebilir. Antibiyotikleri tam olarak reçete edildiği gibi aldığınızdan emin olun ve herhangi bir yan etkiyle karşılaşırsanız doktorunuza bildirin.

Sonuç

Antibiyotikler bakteriyel sinüzit tedavisinde etkili olabilir ancak her zaman gerekli değildir. Sinüzit semptomlarınız varsa tanı ve uygun tedavi için bir doktora görünmeniz önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır