1. Milia: Bunlar ölü cilt hücreleri ve yağın gözeneklerde sıkışıp kalmasıyla oluşan küçük beyaz kistlerdir. Yüzde, özellikle göz çevresinde ve burun çevresinde yaygındırlar.
Düzeltme:Milia genellikle birkaç ay içinde kendi kendine kaybolur. Ancak bölgeyi bir keseyle nazikçe eksfoliye ederek veya retinoid krem kullanarak süreci hızlandırabilirsiniz.
2. Sivilce: Beyaz noktalar, yağ, ölü deri hücreleri ve bakterilerin gözenekleri tıkaması sonucu ortaya çıkan bir sivilce türüdür.
Çözüm:Şiddetine bağlı olarak sivilceyi tedavi etmenin birkaç yolu vardır. Benzoil peroksit, salisilik asit veya retinoid içeren tezgah üstü ürünler hafif sivilcelerin temizlenmesine yardımcı olabilir. Daha şiddetli sivilcelerde reçeteli ilaçlar veya kimyasal peeling ya da lazer tedavisi gibi daha agresif tedaviler için bir dermatoloğa başvurmanız gerekebilir.
3. Yumuşakça contagiosum: Bu, küçük, kabarık, inci beyazı şişliklere neden olan viral bir cilt enfeksiyonudur. Enfekte bir kişiyle doğrudan temas yoluyla veya kontamine nesnelerin paylaşılmasıyla yayılır.
Düzeltme:Molluscum contagiosum genellikle birkaç ay içinde kendi kendine kaybolur. Ancak şişlikler sizi rahatsız ediyorsa kriyoterapi veya topikal ilaçlar gibi tedavi seçenekleri hakkında doktorunuzla konuşabilirsiniz.
4. Keratoz pilaris: Bu, üst kollarda, uyluklarda ve kalçalarda küçük, sert ve beyaz veya kırmızı şişliklerin ortaya çıkmasına neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Cildin en dış katmanını oluşturan bir protein olan keratin birikmesinden kaynaklanır.
Çözüm:Keratoz pilarisin tedavisi yoktur, ancak düzenli peeling ve nemlendirme ile tedavi edilebilir. Keratin oluşumunun parçalanmasına yardımcı olması için üre veya laktik asit içeren bir ürün kullanmayı da deneyebilirsiniz.
Cildinizdeki küçük beyaz şişliklere neyin sebep olduğundan emin değilseniz tanı ve uygun tedavi için bir dermatoloğa görünmeniz iyi bir fikirdir.