- Hava yutuyor. Yemek yerken veya içerken aynı zamanda havayı da yutarsınız. Bu hava bağırsaklarınızda sıkışıp şişkinliğe neden olabilir.
- Belirli yiyecekleri yemek. Fasulye, brokoli, lahana ve karnabahar gibi bazı yiyeceklerin gaza neden olma olasılığı diğerlerine göre daha fazladır. Bunun nedeni bu gıdaların vücut tarafından kolayca sindirilemeyen karbonhidratlar içermesidir. Bu karbonhidratlar bağırsaklardan geçerken bakteriler tarafından parçalanarak gaz üretirler.
- Sindirim sorunları. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) ve Crohn hastalığı gibi bazı sindirim sorunları da şişkinliğe neden olabilir. Bunun nedeni, bu koşulların bağırsaklara zarar vermesi ve yiyecekleri düzgün bir şekilde sindirmelerini zorlaştırmasıdır.
- İlaçlar. Antibiyotikler ve müshil gibi bazı ilaçlar da şişkinliğe neden olabilir. Bunun nedeni, bu ilaçların vücudun yiyecekleri emme ve sindirme şeklini değiştirebilmesidir.
Çoğu durumda şişkinlik, tedavi gerektirmeyen zararsız bir durumdur. Ancak aşırı gazınız varsa, bu altta yatan bir tıbbi durumun işareti olabilir. Aşağıdaki durumlarda bir doktora görünün:
- Şiddetli karın ağrısı
- İshal
- Kabızlık
- Kilo kaybı
- Ateş
- Kanlı dışkı