1. Herpes Simpleks :Uçuk olarak da bilinen bu yaralar, herpes simpleks virüsünden kaynaklanır ve ağız çevresinde küçük, kaşıntılı ve sulu sivilce kümeleri şeklinde görünebilir. Genellikle 7 ila 10 gün sürer ve periyodik olarak tekrarlayabilirler.
2. Alerjik Reaksiyon :Bazı gıdalar, ilaçlar, kozmetikler ve hatta diş macunu alerjik reaksiyonu tetikleyebilir, bu da ağız çevresinde kaşıntılı sivilcelere veya kurdeşenlere yol açabilir.
3. Kontakt Dermatit :Bazı bitkiler veya kimyasallar gibi tahriş edici veya alerjenle temas ederseniz, kontakt dermatite neden olarak kaşıntılı, sulu sivilcelere neden olabilir.
4. Egzama :Atopik dermatit veya perioral dermatit gibi farklı egzama türleri de ağız çevresinde küçük, kaşıntılı sivilcelere neden olabilir.
5. İmpetigo :Bakterilerin neden olduğu bulaşıcı bir cilt enfeksiyonu olan impetigo, sonunda patlayıp bir kabuk oluşturan kaşıntılı, sulu kabarcıkların oluşmasına neden olabilir.
Onlardan Nasıl Kurtulursunuz :
1. Bir Dermatoloji uzmanına danışın: Kalıcı veya şiddetli semptomlar yaşıyorsanız doğru tanı ve uygun tedaviyi sağlamak için tıbbi yardım alın.
2. Tahriş Edici Maddelerden ve Alerjenlerden Kaçının :Sivilceler alerjik reaksiyondan veya kontakt dermatitten kaynaklanıyorsa, daha fazla sivilce çıkmasını önlemek için tetikleyicileri tanımlayın ve bunlardan kaçının.
3. Nazik Cilt Bakımı: Hafif hipoalerjenik cilt bakım ürünleri kullanın ve tahrişi en aza indirmek için sert temizleyicilerden veya peelinglerden kaçının.
4. Antihistaminikler: OTC antihistaminikler alerjilerle ilişkili kaşıntıyı hafifletebilir.
5. Topikal Tedaviler: Hafif vakalarda, yara iyileşmesine ve enfeksiyon kontrolüne yardımcı olması amacıyla sağlık uzmanı tarafından reçetesiz satılan antiviral kremler veya antibiyotik merhemler önerilebilir.
6. Reçeteli İlaçlar: Bazı durumlarda dermatolog, sivilcelerin altında yatan nedene bağlı olarak antiviral tabletler, antibiyotikler veya topikal kortikosteroidler gibi daha güçlü ilaçlar reçete edebilir.
7. Soğuk Kompresler :Etkilenen bölgeye soğuk kompres uygulamak kaşıntı ve iltihabın azaltılmasına yardımcı olabilir.
Özel durumunuza uygun tedaviyi sağlamak için nitelikli bir sağlık uzmanının rehberliğine uymanın önemli olduğunu unutmayın. Doğru teşhis olmadan kendi kendine tedavi bazen durumu daha da kötüleştirebilir.