1. Fiziksel Bariyer:Epidermis olarak bilinen derinin en dış tabakası, koruyucu bir bariyer oluşturan, sıkı bir şekilde paketlenmiş çok sayıda hücre katmanından oluşur. Epidermisteki hücreler sıkı bir şekilde birbirine bağlıdır ve keratin adı verilen, cildi sert ve dayanıklı kılan bir protein üretir. Cildin dış tabakası ayrıca mikroorganizmaların girişini önleyen, su geçirmez ve asidik bir örtü oluşturan ölü deri hücrelerinden oluşur.
2. Sebum:Ciltteki yağ bezleri, cildi ve saçları yağlayan sebum adı verilen yağlı bir madde üretir. Sebum antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir ve ciltte bazı mikroorganizmaların büyümesini engellemeye yardımcı olabilir.
3. Ter:Ter bezlerinin ürettiği terin de antimikrobiyal özelliği vardır. Ter, laktik asit, lizozim ve defensinler gibi bakterileri, mantarları ve virüsleri öldürebilen veya büyümesini engelleyebilen maddeler içerir.
4. Asidik pH:Sağlıklı cildin pH'ı hafif asidiktir, tipik olarak 4,5 ila 5,5 arasındadır. Bu asitlik, daha nötr veya alkali bir ortamı tercih eden birçok mikroorganizma türünün büyümesini engellemeye yardımcı olur.
5. Yerleşik Mikroflora:Cilt aynı zamanda cilt mikrobiyotası olarak bilinen, bakterileri, mantarları ve hatta bazı virüsleri içeren çeşitli mikroorganizmalar topluluğuna da ev sahipliği yapar. Bu mikroorganizmalar, potansiyel olarak zararlı mikroorganizmalarla rekabet ederek ve bunların aşırı çoğalmasını önleyerek cildin ekolojik dengesinin korunmasına yardımcı olur.