Birincil Frengi:Genellikle maruziyetten sonraki 10-90 gün içinde ortaya çıkan birincil aşamada, enfeksiyon bölgesinde, genellikle cinsel organlarda, rektumda veya ağızda ağrısız bir yara veya ülser (şankr adı verilir) gelişir. Bu yara genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşir ancak enfeksiyon vücutta hala mevcuttur ve ikinci aşamaya ilerleyebilir.
İkincil Frengi:Birincil frengi tedavi edilmezse, genellikle şansın ortaya çıkmasından sonraki 2 hafta ila 6 ay içinde ortaya çıkan ikincil aşamaya ilerleyebilir. İkincil sifilizin belirtileri arasında avuç içi ve ayak tabanlarında ve vücudun diğer bölgelerinde döküntü, ateş, lenf düğümlerinin şişmesi, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları, yorgunluk ve kilo kaybı yer alabilir. Bu semptomlar birkaç hafta veya ay boyunca gelip gidebilir.
Gizli Frengi:İkincil aşamadan sonra frengi, gözle görülür hiçbir semptomun olmayabileceği gizli bir aşamaya girebilir. Bu aşama yıllar hatta on yıllar sürebilir. Bununla birlikte enfeksiyon vücutta hala mevcuttur ve kalp, beyin, gözler, kemikler, eklemler ve diğer organlarda hasar gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Üçüncül Frengi:Bazı durumlarda tedavi edilmeyen frengi, ilk enfeksiyondan yıllar sonra ortaya çıkabilen üçüncül aşamaya ilerleyebilir. Bu aşama, kalp, kan damarları, beyin, omurilik, gözler, cilt, kemikler ve eklemler dahil olmak üzere çeşitli organ ve dokularda ciddi hasar ile karakterizedir. Üçüncül sifiliz, kardiyovasküler hastalık, körlük, felç, bilişsel bozukluk ve ölüm gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Bu ciddi komplikasyonları önlemek için frenginin erken teşhis ve tedavisinin çok önemli olduğunu unutmamak önemlidir. Uygun tıbbi bakım ve antibiyotik tedavisi, frengiyi herhangi bir aşamada etkili bir şekilde tedavi edebilir, ancak ne kadar erken tedavi edilirse, kalıcı hasara neden olma olasılığı o kadar az olur. Frengiye maruz kaldığınızdan veya hastalıkla ilişkili herhangi bir semptomunuz olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal tıbbi yardım almanız önemlidir.