Ancak belirli koşullar altında nöron morfolojisinde bazı dinamik değişiklikler meydana gelebilir. Örneğin sinir sisteminin gelişimi sırasında nöronlar, diğer nöronlarla bağlantı kurmak için akson ve dendritlerini genişletirken önemli yapısal değişikliklere uğrarlar. Benzer şekilde, öğrenmeye, yaralanmaya veya hastalıklara tepki olarak bazı nöronlar, dendritik çardaklarının şekil ve boyutunda değişiklikler veya sinaptik iletişim için temas noktaları olarak hizmet eden dendritler üzerinde küçük çıkıntılar olan yeni dendritik dikenlerin oluşumu sergileyebilir.
Nöron şeklindeki değişiklikler de yaşlanmayla ilişkilendirilebilir. Çalışmalar, hipokampus ve korteks gibi bölgelerdeki belirli nöron popülasyonlarının morfolojisinde yaşa bağlı değişiklikler olduğunu göstermiştir. Bu değişiklikler dendritik karmaşıklıkta bir azalmayı ve dendritik dikenlerin sayısında bir azalmayı içerebilir. Nöron şeklindeki yaşa bağlı bu değişikliklerin, yaşlanmaya eşlik edebilecek bilişsel ve işlevsel düşüşlere katkıda bulunduğu düşünülmektedir.
Bununla birlikte, çoğu nöronun genel şeklinin, bireyin yaşamı boyunca nispeten sabit kaldığını belirtmek önemlidir. Nöronlar son derece uzmanlaşmış ve uzun ömürlü hücrelerdir; bazı nöron türlerinin organizmanın tüm ömrü boyunca hayatta kalacağı tahmin edilmektedir. Nöron şeklinin stabilitesi, sinir devrelerinin bütünlüğünü korumak ve sinir sisteminin yaşam boyunca düzgün işleyişini desteklemek için çok önemlidir.