Dolaşım sistemi, kanı ve diğer sıvıları vücutta taşıyan bir kan damarları ağıdır. Dolaşım sistemi kalp, kan damarları (arterler, kılcal damarlar ve damarlar) ve kandan oluşur.
Dolaşım sisteminin işlevleri:
* Oksijenli kanın dokulara pompalanması: Kalp, oksijenli kanı atardamarlar yoluyla dokulara pompalar.
* Oksijensiz kanın kalbe geri döndürülmesi: Oksijeni alınmış kan toplardamarlar yoluyla kalbe geri döner.
* Vücut ısısını düzenlemek: Dolaşım sistemi, ısıyı vücudun daha sıcak kısımlarından vücudun daha soğuk bölgelerine taşıyarak vücut sıcaklığının düzenlenmesine yardımcı olur.
* Vücudu enfeksiyondan korumak: Dolaşım sistemi, beyaz kan hücrelerini ve antikorları enfeksiyon bölgesine taşıyarak vücudun enfeksiyondan korunmasına yardımcı olur.
* Hormonları ve besin maddelerini dokulara taşımak: Dolaşım sistemi hormonları ve besin maddelerini endokrin bezlerinden ve diğer organlardan dokulara taşır.
* Atık ürünlerin dokulardan uzaklaştırılması: Dolaşım sistemi atık ürünleri dokulardan uzaklaştırır ve böbreklere taşır.
Kan damarı türleri:
* Arterler: Arterler kanı kalpten uzaklaştıran kan damarlarıdır. Atardamarların kan basıncını korumaya yardımcı olan kalın, kaslı duvarları vardır.
* Kılcal damarlar: Kılcal damarlar vücuttaki en küçük kan damarlarıdır. Kılcal damarlar, oksijenin, karbondioksitin ve diğer besinlerin içinden geçmesine izin veren ince, gözenekli duvarlara sahiptir.
* Damarlar: Toplardamarlar kanı kalbe geri taşıyan kan damarlarıdır. Damarların ince, kaslı duvarları vardır ve kanın geriye doğru akmasını önlemeye yardımcı olan valfler içerir.
Kan:
Kan, plazma, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositlerden oluşan sıvı bir dokudur.
* Plazma: Plazma kanın sıvı bileşenidir. Plazma su, elektrolitler, hormonlar ve diğer proteinlerden oluşur.
* Kırmızı kan hücreleri: Kırmızı kan hücreleri, oksijeni akciğerlerden dokulara taşıyan özel hücrelerdir. Kırmızı kan hücreleri, oksijen moleküllerine bağlanan hemoglobin adı verilen bir protein içerir.
* Beyaz kan hücreleri: Beyaz kan hücreleri vücudun enfeksiyondan korunmasına yardımcı olan hücrelerdir. Her biri belirli bir işleve sahip çeşitli beyaz kan hücresi türleri vardır.
* Plateletler: Trombositler kan pıhtılarının oluşmasına yardımcı olan hücrelerdir. Kan damarları hasar gördüğünde trombositler aktive olur ve bir araya gelerek kan damarındaki deliği tıkayan bir pıhtı oluştururlar.