|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Brain Sinir Sistemi
Sağlığı ve Hastalıkları

Omurilik sinirlerinin işlevi nedir - afferent?

Omurilik sinirleri karışık sinirlerdir, yani hem afferent (duyusal) hem de efferent (motor) bilgi taşırlar. Spinal sinirlerin afferent işlevi duyusal bilgiyi vücudun çevresinden merkezi sinir sistemine (CNS) iletmektir. Bu, dokunma, ağrı, sıcaklık ve propriyosepsiyon (vücut pozisyonu hissi) hakkındaki bilgileri içerir.

Afferent sinir lifleri, işlevlerine ve ilettikleri duyusal bilginin türüne göre üç tipe ayrılır:

1. Somatik afferent lifler: Bu lifler deriden, kaslardan, eklemlerden ve tendonlardan duyusal bilgileri iletir. Dokunma, basınç, titreşim ve propriyosepsiyon duyularından sorumludurlar.

2. İç organ afferent lifleri: Bu lifler kalp, akciğerler ve sindirim sistemi gibi iç organlardan duyusal bilgileri iletir. Açlık, susuzluk, ağrı ve mide bulantısı gibi duyulardan sorumludurlar.

3. Özel afferent lifler: Bu lifler görme, işitme, koku ve tatma gibi özel duyulardan gelen duyusal bilgileri iletir. Gözlerimiz, kulaklarımız, burnumuz ve dilimizle algıladığımız duyulardan sorumludurlar.

Afferent sinir lifleri, omuriliğin dorsal (arka) tarafı boyunca yer alan sinir hücresi gövdeleri kümeleri olan dorsal kök ganglionları yoluyla omuriliğe girer. Bu nöronların hücre gövdeleri dorsal kök ganglionlarında bulunurken, aksonları omuriliğe kadar uzanır. Afferent nöronların aksonları omurilikteki nöronlarla sinaps yapar ve bunlar daha sonra duyusal bilgiyi beyne iletir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]