Belirtiler:
Erkeklerde gonore genellikle şu şekilde ortaya çıkar:
- İdrar yaparken yanma hissi
- İdrar sıklığının artması
- Ağrılı veya şişmiş testisler (ağır vakalarda)
- Penisten akıntı
Kadınlarda bel soğukluğu her zaman gözle görülür semptomlara neden olmayabilir. Ancak mevcut olduklarında şunları içerebilirler:
- Anormal vajinal akıntı
- Ağrılı veya sık idrara çıkma
- Alt karın ağrısı
- Adet dönemleri arasında kanama
Komplikasyonlar:
Tedavi edilmediği takdirde bel soğukluğu hem erkeklerde hem de kadınlarda çeşitli komplikasyonlara yol açabilir:
Erkeklerde :
- Epididimit (spermi depolayan ve taşıyan bir tüp olan epididimin iltihabı)
- Prostat bezinin enfeksiyonu (prostatit)
- Kısırlık
Kadınlarda:
- Pelvik inflamatuar hastalık (PID):Kronik pelvik ağrıya, kısırlığa ve ektopik hamileliğe neden olabilen, rahim, fallop tüpleri ve yumurtalıkların ciddi bir enfeksiyonu.
- Tubo-yumurtalık apsesi:Fallop tüpleri ve yumurtalıklarda irin toplanması.
- Kısırlık
- Dış gebelik riskinin artması
Teşhis :
Bel soğukluğu, idrar numunelerinin, enfekte bölgelerden alınan sürüntü örneklerinin veya vajina, üretra, rektum veya boğazdan toplanan örneklerin test edilmesiyle teşhis edilir. Neisseria gonorrhoea bakterisinin varlığını belirlemek için nükleik asit amplifikasyon testleri (NAAT) ve Gram boyama gibi laboratuvar testleri kullanılır.
Tedavi :
Belsoğukluğu tipik olarak Seftriakson veya Azitromisin gibi antibiyotiklerle tedavi edilir. Yeniden enfeksiyonu önlemek için her iki partnerin de tedavi görmesi çok önemlidir. Enfeksiyonun etkili bir şekilde tedavi edildiğinden emin olmak için takip testleri önerilebilir.
Önleme :
Güvenli seks yapmak ve cinsel ilişki sırasında prezervatif gibi bariyer yöntemleri kullanmak bel soğukluğunun bulaşmasını veya bulaşmasını önlemenin etkili yollarıdır. Düzenli CYBE taramaları da erken teşhis ve hızlı tedavi için önemlidir.