1. Konjenital Anormallikler:Bazı bireyler, fetal gelişim sırasındaki gelişimsel anormallikler nedeniyle tek işlevli böbrekle doğarlar. Bu durum, bir böbreğin düzgün şekilde gelişemediği böbrek agenezisi olarak bilinir.
2. Cerrahi Olarak Çıkarma:Bir kişinin çeşitli tıbbi durumlar nedeniyle bir böbreği ameliyatla alınmış olabilir. Bazı örnekler şunları içerir:
- Böbrek hastalığı:Kronik böbrek hastalığı veya böbreğin ciddi şekilde hasar görmesi, daha ileri komplikasyonları önlemek için cerrahi olarak çıkarılmasını gerektirebilir.
- Böbrek kanseri:Böbrek kanseri lokalize ve tek böbrekle sınırlıysa, ameliyatla etkilenen böbreğin alınması gerekebilir.
- Şiddetli travma:Ciddi karın travması veya yaralanma durumlarında, hasar görmüş veya işlevsiz böbreğin alınması gerekebilir.
- Böbrek nakli:Böbrek nakli sırasında, alıcıya bir donörden sağlıklı bir böbrek verilir ve orijinal hastalıklı veya çalışmayan böbrek alınabilir.
3. Böbrek Bağışı:Bazı insanlar sağlıklı böbreklerinden birini nakil ihtiyacı olan bir kişiye bağışlamayı tercih ederler. Canlı böbrek bağışı, böbrek yetmezliği olan başkalarına yardım etmek isteyen kişiler için yaygın bir uygulamadır.
4. Nefrektomi:Nadir durumlarda doktor, tekrarlayan böbrek enfeksiyonları, kronik ağrı veya diğer tedavilerle tedavi edilemeyen bazı böbrek hastalıkları gibi belirli tıbbi nedenlerle böbreğin cerrahi olarak çıkarılmasını önerebilir.
Geriye kalan böbreği düzgün çalıştığı sürece yalnızca bir böbreğe sahip olmanın kişinin genel sağlığını ve refahını mutlaka etkilemeyeceğini unutmamak önemlidir. Tek böbreği olan bireylerde böbrek fonksiyonunun ve genel sağlığın sağlanması için bir sağlık uzmanı tarafından düzenli takip önemlidir.