1. Tübüler Yeniden Emilim :
- Tanım:Tübüler yeniden emilim, temel maddelerin tübüler filtrattan seçici olarak yeniden kan dolaşımına geri emildiği süreçtir.
- Yeri:Yeniden emilim esas olarak proksimal kıvrımlı tübülde (PCT) ve Henle kulpunda gerçekleşir.
- Amaç:
- Temel suyu, iyonları, besin maddelerini (glikoz, amino asitler, vitaminler) ve hormonları geri kazanır.
- Vücudun su ve elektrolit dengesini korur.
-İdrarın konsantre olmasına yardımcı olur.
- Mekanizma:
- Aktif Taşıma:Aktif yeniden emilim, maddeleri konsantrasyon gradyanlarına (örn. glikoz, amino asitler, sodyum) karşı pompalamak için enerji (ATP) kullanır.
- Pasif Taşıma:Pasif yeniden emilim, enerji girişi olmadan konsantrasyon gradyanları boyunca meydana gelir (örneğin, sodyum, klorürden sonra su).
- Kolaylaştırılmış Difüzyon:Bazı maddeler membran taşıma proteinleri (örn. glikoz) yardımıyla yeniden emilir.
2. Tübüler Salgı :
- Tanım:Tübüler sekresyon, atık ürünler ve ilaçlar da dahil olmak üzere belirli maddelerin kan dolaşımından tübüler filtrata aktif olarak taşındığı süreçtir.
- Yer:Salgı esas olarak proksimal kıvrımlı tübülde (PCT) ve geç distal kıvrımlı tübülde (DCT) meydana gelir.
- Amaç:
- Metabolik atık ürünleri, yabancı maddeleri, ilaçları ve aşırı iyonları (örn. hidrojen iyonları) vücuttan uzaklaştırır.
- PH dengesinin ve kan basıncının düzenlenmesine katkıda bulunur.
- Mekanizma:
- Aktif Taşıma:Maddeler, peritübüler kılcal damarlardan boru lümenine konsantrasyon gradyanlarına karşı aktif olarak pompalanır.
Tübüler yeniden emilim esas olarak temel maddelerin korunmasından ve homeostazın sürdürülmesinden sorumluyken, boru şeklindeki sekresyon atık ürünlerin ortadan kaldırılmasına ve vücudun pH ve elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olur. Her iki süreç de idrar oluşumunun ve vücudun atık imha sisteminin ayrılmaz bir parçasıdır.