Nedenler:
Böbrekteki noktasal kalsifikasyon, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir:
- Yaşa bağlı değişiklikler: Yaşlanmanın doğal bir parçası olarak zamanla böbreklerde kalsiyum birikintileri birikebilir.
- Kronik böbrek hastalığı (KBH): KBH'de böbreklerin kalsiyum ve diğer mineralleri düzenleme yeteneği bozulur ve kalsiyum birikintilerinin oluşmasına yol açar.
- Medüller sünger böbrek: Bu, böbrekteki toplayıcı kanalların genişlemiş ve kıvrımlı olmasıyla karakterize, kalsiyum birikmesine yol açabilen nadir bir durumdur.
- Hiperparatiroidizm: Aşırı aktif bir paratiroid bezi kandaki kalsiyum seviyelerinin artmasına neden olarak böbreklerde kalsiyum birikmesine neden olabilir.
- İlaçlar: Diüretikler ve kalsiyum takviyeleri gibi bazı ilaçlar duyarlı bireylerde noktasal kalsifikasyon riskini artırabilir.
Önem:
Çoğu durumda böbrekteki noktasal kalsifikasyon iyi huyludur ve özel bir tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, idrarda kalıcı protein, idrar çıkışında azalma veya kreatinin düzeyinde yükselme gibi böbrek hastalığının diğer belirti ve semptomlarıyla birlikte ortaya çıkarsa, altta yatan böbrek sorunlarını dışlamak için daha ileri değerlendirme yapılması gerekebilir.
Ne zaman tıbbi tavsiye alınmalı:
Noktasal kalsifikasyon genellikle acil endişe kaynağı olmasa da, görüntüleme çalışmalarında gözlemlenen değişiklikleri doktorunuzla tartışmak önemlidir. Sürekli yorgunluk, ellerinizde, ayaklarınızda veya yüzünüzde şişlik veya idrara çıkma düzeninde değişiklikler gibi böbrek hastalığını düşündüren herhangi bir semptomla karşılaşırsanız, derhal tıbbi yardım almanız önerilir.