|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Böbrek Hastalığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Diyaliz tüpü neden farklı şekilde geçirgendir?

Diyaliz tüpü, bazı maddelerin içinden geçmesine izin verirken diğerlerini bloke eden yarı geçirgen bir zardır. Bu özellik membrandaki gözeneklerin büyüklüğü ve yapısından kaynaklanmaktadır. Gözenekler moleküllerin geçmesine izin veren küçük deliklerdir ancak boyutları ve şekilleri hangi moleküllerin geçebileceğini belirler.

Proteinler gibi büyük moleküller diyaliz tüpündeki gözeneklerden geçemez. Bunun nedeni gözeneklerin bu moleküllerin geçemeyeceği kadar küçük olmasıdır. Su ve iyonlar gibi küçük moleküller diyaliz tüpündeki gözeneklerden geçebilir. Bunun nedeni gözeneklerin bu moleküllerin geçebileceği kadar geniş olmasıdır.

Diyaliz tüpünün geçirgenliği, membrandaki gözeneklerin boyutu ve şekli değiştirilerek kontrol edilebilir. Örneğin, daha büyük gözeneklere sahip zarlar büyük moleküllere karşı daha geçirgen olurken, daha küçük gözeneklere sahip zarlar küçük moleküllere karşı daha geçirgen olacaktır. Diyaliz tüpü aşağıdakiler dahil çeşitli uygulamalarda kullanılır:

1) Hemodiyaliz :Diyaliz hortumu, hemodiyalizde böbrek yetmezliği olan kişilerin kanındaki atık ürünleri uzaklaştırmak için kullanılır. Diyaliz hortumu, hastanın kanını boru içerisinde dolaştıran bir diyaliz makinesine yerleştirilir. Kan borudan geçerken atık ürünler difüzyon ve konveksiyon yoluyla uzaklaştırılır.

2) Periton diyalizi :Diyaliz hortumu periton diyalizinde atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılması için de kullanılır. Periton diyalizinde diyaliz tüpü periton boşluğunun (karın duvarı ile karın organları arasındaki boşluk) içine yerleştirilir. Daha sonra diyaliz sıvısı boru sistemi içerisinde dolaştırılır ve atık ürünler difüzyon ve konveksiyon yoluyla uzaklaştırılır.

3) Hücre kültürü :Diyaliz tüpü, hücre kültüründe hücreler ve çevreleri arasında yarı geçirgen bir bariyer oluşturmak için kullanılır. Bu, hücrelerin kontrollü bir ortamda büyümesine olanak tanırken aynı zamanda hücrelerin çevreleriyle besin ve atık ürünleri alışverişinde bulunmalarına da olanak tanır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]