- Kronik böbrek hastalığı (KBH) :Böbreklerin zamanla yavaş yavaş işlevlerini yitirdiği ilerleyici bir durumdur. Diyabet, yüksek tansiyon, otoimmün hastalıklar ve bazı genetik koşullar gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanır.
- Akut böbrek yetmezliği (AKF) :Bu, şiddetli dehidrasyon, sepsis, bazı ilaçlar ve böbrek yaralanmaları gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen ani bir böbrek fonksiyonu kaybıdır.
- Böbrek taşları :Böbreklerde oluşan ve idrar yolundan geçerken şiddetli ağrıya neden olabilen sert mineral birikintileridir.
- Polikistik böbrek hastalığı (PKD) :Bu, böbreklerde çok sayıda kistin gelişerek böbrek büyümesine ve fonksiyon bozukluğuna yol açtığı genetik bir durumdur.
- Glomerülonefrit :Bu, böbreklerdeki küçük filtreleme birimleri olan glomerüllerin iltihaplanmasına neden olan bir grup durumdur. Enfeksiyonlar, otoimmün bozukluklar ve bazı genetik durumlar dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
- Pyelonefrit :Bu, böbrek dokusunun iltihaplanmasına ve yaralanmasına yol açabilen, böbreğin bakteriyel bir enfeksiyonudur.
- İdrar yolu enfeksiyonları (İYE) :Bunlar böbrekleri, üreterleri, mesaneyi ve üretrayı içerebilen idrar yolu enfeksiyonlarıdır. İdrar yolu enfeksiyonu kadınlarda sık görülür ve uygun şekilde tedavi edilmezse böbrek hasarına yol açabilir.
- Konjenital böbrek hastalıkları :Bunlar, böbrek agenezisi (bir veya her iki böbreğin yokluğu), hipoplazi (böbreklerin az gelişmiş olması) ve kistik böbrek hastalığı gibi doğumdan itibaren mevcut olan böbrek rahatsızlıklarıdır.