|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Böbrek Hastalığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Böbrek Bilmeniz Gerekenler

Böbrekler sırtınızın orta kısmına yakın bir yerde, göğüs kafesinin hemen altında yer alan, fasulye şeklinde iki organdır. Kanınızdaki atık maddelerin ve fazla suyun filtrelenmesinde, idrar üretilmesinde ve kan basıncının düzenlenmesinde hayati bir rol oynarlar.

İşte böbrekleriniz hakkında bilmeniz gerekenler:

1. Filtreleme ve Atıkların Uzaklaştırılması:Böbrekler, atık ürünleri, toksinleri ve fazla suyu uzaklaştırmak için kanınızı sürekli olarak filtreler. Bu atık ürünler arasında üre, kreatinin ve ürik asit bulunur. Böbrekler bu maddeleri uzaklaştırarak kanınızın kimyasal dengesinin korunmasına yardımcı olur ve vücudunuzda zararlı maddelerin birikmesini önler.

2. İdrar Üretimi:Filtrelenen atık ürünler fazla su ile birlikte böbreklerde idrar oluşturur. İdrar daha sonra böbreklerden üreterler yoluyla mesaneye gider ve siz idrar yapana kadar burada depolanır.

3. Sıvı ve Elektrolit Düzeylerinin Düzenlenmesi:Böbrekler, kanınızdaki sıvıların, elektrolitlerin (sodyum, potasyum ve klorür gibi) ve minerallerin uygun dengesinin korunmasında çok önemli bir rol oynar. Kanda yeniden emilen su miktarını ve idrarla atılan elektrolit miktarını düzenlerler.

4. Kan Basıncının Düzenlenmesi:Böbrekler ayrıca renin adı verilen hormonun üretimini düzenleyerek kan basıncının kontrol edilmesine yardımcı olur. Renin, kan damarlarının daralmasını veya genişlemesini etkileyen ve sonuçta kan basıncını etkileyen renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminde yer alır.

5. Eritropoietin Üretimi:Böbrekler, kemik iliğini kırmızı kan hücreleri üretmesi için uyaran eritropoietin (EPO) adı verilen bir hormon üretir. Kırmızı kan hücreleri akciğerlerinizden vücudunuzun geri kalanına oksijen taşır.

6. Asit-Baz Dengesi:Böbrekler, asitlerin veya bazların idrarla atılmasını düzenleyerek kanınızdaki uygun pH (asit-baz) dengesinin korunmasına yardımcı olur.

7. D Vitamini Aktivasyonu:Böbrekler, yiyeceklerden veya güneş ışığından elde edilen bir D vitamini formunu, kemik sağlığı ve kalsiyum emilimi için gerekli olan aktif formuna dönüştürür.

8. Böbrek Taşları:Böbrek taşları, böbreklerde veya idrar yollarında oluşabilen sertleşmiş mineral ve tuz birikintileridir. İdrar yolundan geçerken şiddetli ağrıya neden olabilirler.

9. Böbrek Yetmezliği:Kronik böbrek hastalığı (KBH), zamanla böbrek fonksiyonlarının ilerleyici kaybıdır. Diyaliz (kanınızdaki atık ürünleri filtrelemek için bir tedavi) veya böbrek nakli gerektiren böbrek yetmezliğine yol açabilir.

10. Böbrek Sağlığı:İyi böbrek sağlığını korumak, genel sağlığınız için çok önemlidir. Böbreklerinizi korumaya yardımcı olabilecek bazı sağlıklı yaşam tarzı seçenekleri arasında sıvı alımını sürdürmek, dengeli beslenmek, sodyum alımını sınırlamak, aşırı alkol tüketiminden kaçınmak, düzenli egzersiz yapmak ve diyabet ve yüksek tansiyon gibi altta yatan rahatsızlıkları yönetmek yer alır.

Kalıcı sırt ağrısı, idrar renginde veya çıkışında değişiklikler veya açıklanamayan şişlik gibi böbrek sağlığıyla ilgili endişeleriniz veya semptomlarınız varsa, uygun değerlendirme ve tedavi için doktorunuza görünmenizin önemli olduğunu unutmayın. Düzenli kontroller ve koruyucu bakım, böbreklerinizin sağlıklı kalmasına ve en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır