|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | artrit
Sağlığı ve Hastalıkları

Artrit Nedir? Genetik mi? Artrit Türleri Nelerdir?

Artrit Nedir?

Artrit, ağrıya, sertliğe ve iltihaplanmaya neden olan bir eklem hastalığıdır. Vücuttaki bir veya daha fazla eklemi etkileyebilir ve hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Artrit, Amerika Birleşik Devletleri'nde 50 milyondan fazla insanı etkileyen, engelliliğin önde gelen nedenidir.

Genetik mi?

Osteoartrit gibi bazı artrit türlerinin, genetik ve çevresel faktörlerin birleşiminden kaynaklandığı düşünülmektedir. Osteoartrit, artritin en yaygın türüdür ve kemiklerin uçlarını yastıklayan kıkırdak aşındığında ortaya çıkar. Osteoartrit için risk faktörleri arasında yaş, obezite, ailede artrit öyküsü ve bazı meslekler yer alır.

Romatoid artrit gibi diğer artrit türlerinin otoimmün bir bozukluktan kaynaklandığı düşünülmektedir. Otoimmün bozukluklarda vücudun bağışıklık sistemi yanlışlıkla kendi dokularına saldırır. Romatoid artrit, eklemlerin iç yüzeyini etkileyerek iltihaplanmaya ve kıkırdak ve kemikte hasara neden olur. Romatoid artrit için risk faktörleri arasında yaş, ailede artrit öyküsü ve sigara kullanımı yer alır.

Artrit Türleri Nelerdir?

100'den fazla farklı artrit türü vardır, ancak en yaygın türleri şunlardır:

* Osteoartrit: Bu en yaygın artrit türüdür ve kemiklerin uçlarını yastıklayan kıkırdak aşındığında ortaya çıkar.

* Romatoid artrit: Bu, eklemlerin iç yüzeyini etkileyen, iltihaplanmaya ve kıkırdak ve kemikte hasara neden olan bir otoimmün bozukluktur.

* Gut: Bu, eklemlerde ürik asit kristallerinin birikerek ani ve şiddetli ağrıya neden olmasıyla ortaya çıkan bir artrit türüdür.

* Lupus: Bu, eklemler de dahil olmak üzere vücudun birçok farklı bölümünü etkileyebilen bir otoimmün bozukluktur.

* Jüvenil artrit: Bu, çocuklarda ve gençlerde ortaya çıkan bir artrit türüdür.

* Psoriatik artrit: Bu, kırmızı, pullu cilt lekelerine neden olan bir cilt rahatsızlığı olan sedef hastalığı olan kişilerde ortaya çıkan bir artrit türüdür.

* Ankilozan spondilit: Bu, omurgayı etkileyen bir artrit türüdür.

* Sjögren sendromu: Bu, gözyaşı ve tükürük üreten bezleri etkileyen bir otoimmün bozukluktur ve aynı zamanda artrite de neden olabilir.

Artrit Tedavisi

Artrit tedavisi, sahip olduğunuz artritin türüne ve semptomlarınızın şiddetine bağlıdır. Tedavi seçenekleri şunları içerebilir:

* İlaç: Ağrıyı hafifletmeye, iltihabı azaltmaya ve eklem fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek çeşitli ilaçlar vardır.

* Fizik tedavi: Fizik tedavi hareket aralığını, esnekliği ve gücü artırmaya yardımcı olabilir.

* Mesleki terapi: Mesleki terapi, günlük aktiviteleri daha az acı verici ve daha verimli bir şekilde nasıl gerçekleştireceğinizi öğrenmenize yardımcı olabilir.

* Ameliyat: Bazı durumlarda hasarlı eklemleri onarmak veya bunları yapay eklemlerle değiştirmek için ameliyat gerekebilir.

Artritle Yaşamak

Artrit, yaşanması zor bir durum olabilir ancak belirtilerinizi yönetmek ve yaşam kalitenizi artırmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır. Bunlar şunları içerir:

* İlaçlarınızı reçete edildiği şekilde almak.

* Fizik tedavi ve mesleki terapi konusunda doktorunuzun tavsiyelerine uymak.

* Düzenli olarak egzersiz yapmak.

* Sağlıklı kiloyu korumak.

* Sağlıklı beslenmek.

* Yeterince uyumak.

* Stres yönetimi.

* Bir destek grubuna katılma.

Bu ipuçlarını takip ederek artrit semptomlarınızı kontrol etmenize ve dolu ve aktif bir yaşam sürmenize yardımcı olabilirsiniz.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]