8-10 yaşından önce yaşananları hatırlamakta zorluk yaşanması normaldir. Bunun nedeni, insan beyninin çocukluk döneminde hala gelişmekte olması ve anıların oluşma ve saklanma şeklinin yaşlandıkça değişmesidir.
Erken çocukluktan itibaren bazı şeyleri hatırlamakta zorluk yaşamamızın nedenlerinden bazıları şunlardır:
- Beyin hâlâ gelişiyor. Beynin hafızadan sorumlu kısmı olan hipokampus, 20'li yaşlarımızın başına gelene kadar tam olarak gelişmez. Bu, çocukluk döneminde bir şeyleri hatırlama yeteneğimizin sınırlı olduğu anlamına gelir.
- Dil becerilerimizi henüz geliştirmedik. Dil, hafıza için önemli bir araçtır ve düşüncelerimizi hatırlayabilmemiz için kelimelere dökebilmemiz gerekir. Çocukluk döneminde dil becerilerimiz hâlâ gelişmekte olduğundan, bazı şeyleri büyüdüğümüzdeki kadar iyi hatırlayamayabiliriz.
- Sürekli yeni şeyler öğreniyoruz. Yeni şeyler öğrendikçe beynimiz değişir ve yeniden düzenlenir. Bu, hayatımızın daha önceki dönemlerine ait anılara erişmeyi zorlaştırabilir.
- Stres veya travma yaşıyor olabiliriz. Stres ve travma, hipokampusa ve beynin hafızayla ilgili diğer bölümlerine zarar verebilir. Bu, hayatımızın stresli veya travmatik dönemlerinde yaşananları hatırlamayı zorlaştırabilir.
Hafızanızla ilgili endişeleriniz varsa bir doktorla konuşmanız önemlidir. Hafıza sorunlarına neden olabilecek tıbbi durumların ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilirler.