|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Alzheimer
Sağlığı ve Hastalıkları

Amnezi nedir?

Amnezi, kısmen veya tamamen hafıza kaybıdır. Bir kişinin belirli bir zaman noktasından önce veya sonra öğrenilen bilgileri hatırlama yeteneğini etkileyebilir. Amnezi, kafaya darbe gibi fiziksel travmalardan veya istismar veya ihmal gibi psikolojik travmalardan kaynaklanabilir. Bazı ilaçlar, ameliyatlar ve nörolojik durumlar da amneziye neden olabilir.

Amnezi aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli türlere ayrılır:

İleriye doğru amnezi - beyin hasarı veya hastalığının başlangıcından sonra ortaya çıkar. Bu tip amnezide yeni anılar oluşamaz ancak önceden öğrenilen anılar bozulmadan kalır.

Retrograd amnezi - Beyin hasarı veya hastalığının başlangıcından önce ortaya çıkar. Bu tür amnezide önceden öğrenilen anılar kaybolur, yaralanma ya da hastalık sonrasında oluşan anılar ise bozulmadan kalır.

Geçici küresel amnezi - Tipik olarak birkaç saat süren ani, geçici hafıza kaybıyla karakterize nadir bir nörolojik durum. Geçici genel amnezinin spesifik nedeni bilinmiyor, ancak beyne giden kan akışının kısa süreli kesintisiyle ilişkili olduğu düşünülüyor.

Çocukluk amnezisi - Erken çocukluk dönemine ait anıları hatırlayamama (üç veya dört yaşından önce). Bu tür amnezi normal kabul edilir ve beynin gelişimiyle ilişkili olduğu düşünülür.

Psikojenik amnezi - Dissosiyatif amnezi olarak da bilinen bu durum, hafıza kaybının psikolojik travmadan kaynaklandığı psikolojik bir durumdur. Bu tür amnezi geçici veya uzun süreli olabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır