Demans bilişsel işlevlerde günlük aktiviteleri engelleyecek kadar ciddi bir azalmayı tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Bu spesifik bir hastalık değil, altta yatan çeşitli tıbbi durumların neden olabileceği bir grup semptomdur. Demansın en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:
* Alzheimer hastalığı
* Vasküler demans
*Lewy cisimcikli demans
* Frontotemporal demans
Demans kişinin hafızasını, düşünmesini, yargılamasını ve akıl yürütme becerilerini etkileyebilir. Ayrıca kişilik ve davranışta değişikliklere neden olabilir.
Hafıza kaybı aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin neden olabileceği hafıza kaybıdır:
* Kafa yaralanması: Kafa travması, hafızadan sorumlu beyin bölgelerine zarar verebilir.
* Kontur: İnme beyne giden kan akışını engelleyebilir ve bu da hafıza merkezlerine zarar verebilir.
* Oksijen yoksunluğu: Kalp krizi veya boğulma gibi durumlarda beyne oksijen gitmemesi hafıza merkezlerine zarar verebilir.
* Enfeksiyonlar: Ensefalit gibi bazı enfeksiyonlar beyne zarar verebilir ve hafıza kaybına neden olabilir.
* Uyuşturucu ve alkol: Bazı uyuşturucular ve alkol hafıza merkezlerine zarar verebilir.
Amnezi geçici veya kalıcı olabilir. Geçici amnezi genellikle birkaç gün veya hafta içinde düzelir. Kalıcı amnezi daha nadir görülür ancak bazen ciddi beyin hasarından da kaynaklanabilir.
Demans ve amnezi, bir kişinin hayatı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Ancak bunlar farklı nedenleri ve semptomları olan farklı durumlardır. Herhangi bir hafıza sorunu yaşıyorsanız nedeninin teşhis edilip tedavi edilebilmesi için bir doktora görünmeniz önemlidir.