1. Tanıma ve Değerlendirme:
Kişinin nefes almada zorluk, yüz veya boğazda şişme, kurdeşen, kafa karışıklığı, baş dönmesi, mide bulantısı veya bilinç kaybını içerebilecek anafilaksi semptomları yaşayıp yaşamadığını belirleyin.
2. Acil Yardım Çağrısı:
Derhal acil servisleri (911 veya yerel acil durum numaranız) arayın ve kişiye epinefrin verilmiş olsa bile durumun ayrıntılarını verin.
3. Epinefrini uygulayın:
Kişinin otomatik enjektörü (örn. EpiPen) varsa, gerekiyorsa ona yardım edin veya yapamıyorsa kendiniz uygulayın.
- EpiPen'i taşıyıcısından çıkarın, baskın elinizde tutun ve kapağını çıkarın.
- Otomatik enjektörün turuncu ucunu kişinin uyluğunun dış kısmına sıkıca yerleştirin (giysi üzerinde sorun olmaz) ve tık sesi çıkana kadar aşağı doğru bastırın. Birkaç saniye basılı tutun.
- EpiPen dozu otomatik olarak enjekte edecektir. Cihazı güvenli bir şekilde atın.
4. Bacakları Uzatın ve Yükseltin:
Hayati organlarına kan akışına yardımcı olmak için kişinin bacakları yukarıda olacak şekilde uzanmasına yardımcı olun. Hava yollarının açık olduğundan ve rahat olduklarından emin olun.
5. Kişinin yanında kalın:
Tıbbi yardım gelene kadar kişinin yanında kalın. Durumlarını izleyin ve semptomlarda herhangi bir değişiklik veya kötüleşme olup olmadığını izleyin.
6. Gerekirse ikinci bir Doz uygulayın:
Kişinin vereceği cevaba göre 5-15 dakika sonra ikinci doz epinefrin gerekebilir. Sonraki dozlara ilişkin sağlık uzmanının yönlendirmesini beklemek önemlidir.
7. Tıbbi Bakımın Takibi:
Epinefrinle verilen ilk yanıttan sonra bile daha ileri değerlendirme, izleme ve tedavi için mümkün olan en kısa sürede tıbbi bakıma başvurmak çok önemlidir. Anafilaksi hayatı tehdit edici olabilir ve tıbbi gözetim gereklidir.
Anafilaksinin derhal tanınması ve tedavisinin çok önemli olduğunu unutmayın. Kişi epinefrin almış olsa bile bu gibi durumlarda daima profesyonel tıbbi yardım alın.