Yeni bir aşı bulunmasına rağmen son yıllarda boğmaca vakaları artıyor. Bu artışın çeşitli nedenleri vardır:
Bağışıklığın azalması: Boğmaca aşısının sağladığı bağışıklık zamanla zayıfladığından, çocukken aşılanan kişiler yetişkin olduklarında korunmayabilir.
Artan farkındalık: Son yıllarda boğmaca konusunda farkındalığın artması, daha fazla insana bu hastalığın teşhisinin konulmasına yol açtı.
Daha fazla test: Boğmaca nedeniyle daha fazla kişiye test yapılıyor ve bu da daha fazla vakanın teşhis edilmesine yol açıyor.
Salgınlar: Son yıllarda vakaların artmasına katkıda bulunan çok sayıda boğmaca salgını yaşandı.
Boğmaca aşısı hastalığın önlenmesinde oldukça etkilidir ancak %100 etkili değildir. Bu, aşı olan bazı kişilerin hala boğmacaya yakalanabileceği anlamına gelir. Ancak aşı, hastalığın ciddiyetini azaltmaya ve insanları ciddi komplikasyonlardan korumaya yardımcı olabilir.
Boğmaca belirtileri hakkında bilgi sahibi olmanız ve hastalığa yakalanmış olabileceğinizi düşünüyorsanız bir doktora görünmeniz önemlidir. Boğmaca, hastalığın ciddiyetini azaltmaya ve komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilecek antibiyotiklerle tedavi edilebilir.
Boğmacayı önlemeye yardımcı olacak bazı ipuçları:
* Aşı olun. Boğmaca aşısı kendinizi hastalıktan korumanın en iyi yoludur.
*Hastaysanız evde kalın. Öksürüğünüz veya başka boğmaca belirtileriniz varsa, hastalığın başkalarına yayılmasını önlemek için işten veya okuldan evde kalın.
* Öksürüğünüzü örtün. Öksürüyorsanız ağzınızı ve burnunuzu bir mendille veya kolunuzla kapatın.
* Ellerinizi yıkayın. Özellikle öksürdükten veya hapşırdıktan sonra ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın.
* Hasta kişilerle temastan kaçının. Boğmaca hastası olan birini tanıyorsanız, tedavi edilene ve artık bulaşıcı olmayana kadar onunla temastan kaçının.
Boğmaca ciddi bir hastalıktır ancak önlenebilir. Aşı yaptırarak ve diğer önleyici tedbirleri alarak kendinizi ve sevdiklerinizi potansiyel olarak ölümcül olan bu hastalıktan korumaya yardımcı olabilirsiniz.