1. Folikül Gelişimi:Yumurtalıklarda her ay olgunlaşmamış yumurtaların bulunduğu sıvı dolu keseler olan çok sayıda folikül gelişir. Bu foliküller olgunlaştıkça yumurtalık yüzeyinden dışarı çıkarak küçük, yükseltilmiş alanlar oluştururlar.
2. Yumurtlama:Yumurtlama sırasında olgun folikül yırtılır ve yumurta fallop tüpüne bırakılır. Yumurtlamanın ardından yırtılan folikül çöker ve korpus luteum adı verilen geçici bir yapı oluşturur.
3. Korpus Luteum:Korpus luteum, rahmin potansiyel gebelik için hazırlanmasına yardımcı olan progesteron gibi hormonların üretilmesinden sorumludur. Ancak hamilelik gerçekleşmezse korpus luteum geriler ve yerini korpus albicans adı verilen küçük, skar benzeri bir çöküntü alır.
4. Foliküllerin ve Corpora Albicantia'nın Birikimi:Zamanla, bir kadının üreme yılları boyunca yumurtlama tekrar tekrar meydana geldiğinden, yumurtalıkların yüzeyleri birden fazla gelişmekte olan folikül, gerilemiş korpus lutea (corpora albicantia) ve kalıcı skar dokusu ile kaplanır. Bu birikim yumurtalıkların kaba ve düzensiz görünümüne yol açar.
Yumurtalık yüzeyindeki bu değişiklikler normaldir ve folikül gelişimi ve yumurtlamanın döngüsel sürecinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Pürüzlü doku, yumurtlama sırasında foliküllerin yırtılmasını ve yumurtaların salınmasını kolaylaştırmaya yardımcı olur.